ШАМПИОНИ ИЗ ТРСТЕНИКА ДИЖУ ТЕГОВЕ И С МАСКАМА: За мање од годину дана освојили 21 медаљу

С. Бабовић

24. 08. 2020. у 17:25

ШАМПИОНИ ИЗ ТРСТЕНИКА ДИЖУ ТЕГОВЕ И С МАСКАМА: За мање од годину дана освојили 21 медаљу

Фото: С. Бабовић

ТРСТЕНИЧАНИ су се одавно показали као талентовани за спортове снаге, освојивши бројне медаље на такмичењима у обарању руке,а сада су шампиони и у једном мање познатом спорту “пауер-лифтингу”.

Дизање тегова у три дисциплине окупило је 10-ак заљубљеника у овај спорт крај Западне Мораве и за мање од годину дана, дизачи ПЛК “Хук”, јединог клуба ове врсте у централној Србији, освојили су чак 21 медаљу на националним такмичењима.

Епидемија КОВИД-19 прекинула је њихове планове о шампионатима у иностранству,али одмах по отварању теретана крајем априла,вратили су се вежбању. Међу њима је и најснажнија Трстеничанка, Биљана Ерић(30), машински инжењер, конструктор у ППТ Наменска, која се годинама успешно такмичила у спортском обарању руке. 

- Већ сам на тренинзима у претходном спорту доста дизала тегове, тако да сам схватила да је време да се посветим новом изазову - прича за “Новости” Биљана.

- Нисам очекивала да ћу одмах постићи одличан резултат и освојити пет медаља. Надам се да ће се поправити епидемиолошка ситуација како би могли да одмеримо снаге и са такмичарима ван Србије.

ТЕРЕТАНА ПУНА УПОЗОРЕЊА

У српским теретана данас важе посебна правила. Инструкције за коришћење справа постављене су на видном месту,на улазу  је дезобаријера,а дезинфекционо средство на бази 70% алкохола свуда у вежбаоници.Реквизити морају да су прописно удаљени,а пешкири,преобука, флашица воде не смеју се  да се заједнички користе.

Владимир Савић, један од најтрофејнијих спортиста снаге у земљи, већ је успео да се домогне 7 златних одличја и обори државни рекорд од 230 килограма у дисциплини “бенч-прес”.

У августу је требало да учествује на Светском шампионату у Литванији, али је норма пропала када је избила зараза.

- “Пауер-лифтинг” је такмичење са тегом и са самим собом и мислим да тек долази време овог спорта-каже за “Новости” Владимир Савић(40).

- Брзо смо ушли у систем такмичења, савладали технике. Најближи нама клубови су  на југу Србије, има их и у источној Србији,али највише “лифташа” има у Војводини и у Београду,тако да смо “пионири” у нашој средини. Имамо подршку наше асоцијације и верујем да ћемо добро промовисати овај мање распострањен спорт.

ТРИ ДИСЦИПЛИНЕ, НЕ ЗНА СЕ КОЈА ЈЕ ТЕЖА
СВЕ 

СВЕ три дисциплине “пауер-лифтинга” су заиста за најиздржљивије спортисте снаге. “Чучањ” се изводи тако што дизач стоји усправно и са постоља који је намењен за шипку и тегове, шипку ставља на рамена и потом се спушта у чучањ, односно враћа у првобитан положај. „Бенч-прес” подрзаумева да дизач лежи на клуши, са ногама савијеним у коленима тако да стопалима додирује под, а потом у том положају подиже шипку са теговима од други до висине, а потом је враћа на сталак. “Мртво дизање” је подизање тегова до бутина до подлоге, док дизач све време стоји, са благо савијеним ногама у коленима. Сваки потез налаже и прати судија.

Међу најмлађим члановима клуба је и Вељко Штрбановић(20). Већ има осам медаља.

- Колеге су биле успешне на више првенстава, ја сам се окушао само на Купу Војводине, у Елемиру, у јуниорској конкуренцији за преко 120 килограма,али наставићу да се такмичим, јер је и мени добро кренуло - прича за “Новости” дизач Милоје Милосављевић(20).

Напори на тренинзима су изузетни у све три дисциплине “пауер-лифтинга”(чучањ,бенч- прес и мртво дизање).

Ригорозне епидемиолошке мере које се примењују у теретанама отежавају тренинг.

На коришћења дезинфекционих средстава, посебну динамику вежбања у мањих групама већ су се навикли, али маске су због важности дисања приликом подизања тегова, највећи изазов.

Здравље је, међутим, додају, важније од сваке медаље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)