ОТПАД КРАЈ ВЕЛИКЕ МОРАВЕ ЈОШ НИЈЕ УКЛОЊЕН: Полиција годину дана чува 34 опасна бурета

Ј. ИЛИЋ

21. 08. 2020. у 12:56 >> 12:56

ОТПАД КРАЈ ВЕЛИКЕ МОРАВЕ ЈОШ НИЈЕ УКЛОЊЕН: Полиција годину дана чува 34 опасна бурета

Фото: Н.Живановић

НАРЕДНОГ месеца биће годину дана откако 34 метална бурета, са више стотина килограма опасног отпада, нису уклоњена из шуме крај обале Велике Мораве у Лугавчини, надомак Смедерева.

Министарство за заштиту животне средине није уклонило отпад упркос обећању с почетка ове године, а због безбедности, локацију и даље даноноћно чува полиција.

Од 27. септембра прошле године до данас, крај пута до сепарације шљунка на Великој Морави, неколико километара од села Лугавчина, стоји органски отпад који садржи опасне супстанце у полутечном и течном стању. Током дана, бурад чува један припадник полиције у дванаесточасовној смени, а ноћу по двојица. И тако једанаест месеци.

- Био сам пре десетак дана, полицајци су ми рекли да ће ускоро бити однето, али још није. Не знам више ни коме да се обратим - каже Бранислав Давидовић, власник шуме, који је случајно пронашао опасан отпад прошлог септембра.

Недуго затим, полиција је утврдила и ко је отпад оставио овде. Реч је о 30-годишњем мушкарцу М. П. из околине Јагодине против кога је поднета кривична пријава за незаконито одлагање опасног отпада у редовном поступку. Испоставило се да је бурад овде одбацио по налогу неке друге особе. Републичка инспекција наложила му је да га одмах уклони о свом трошку, што он није учинио. Поступак пред тужилаштвом још траје, сазнајемо у Основном јавном тужилаштву у Смедереву.

Министарство пре шест месеци обећало решавање проблема у Лугавчини

Фото: Н.Живановић

Надлежно да обезбеди превоз и безбедно одлагање отпада, у складу са законским прописима, јесте Министарство за заштиту животне средине.

НАДЛЕЖНИ БЕЗ ОДГОВОРА

"НОВОСТИ" су званичним путем упутиле Министарству за заштиту животне средине питање када ће опасан отпад бити однет и зашто то до сада није учињено. Одговоре још нисмо добили.

Крајем фебруара ове године ово министарство је саопштило да "у сарадњи са МУП и Тужилаштвом спроводи активности на уклањању незаконито одложеног опасног отпада у складу са постојећим законским процедурама". Месец дана касније, у овом Министарству за наш лист је речено да ће опасан отпад "убрзо бити однет". Пет месеци од тада ништа се није променило, а оправдање се тражи у дуготрајним административним процедурама и јавним набавкама које морају да се спроведу.

Након анализе, установљено је да се у бурадима налази органски отпад који садржи опасне супстанце, физичких својстава течних, вискозних и пасте.

Фото: Н.Живановић

Власник шуме каже да страхује од корозије и обилних падавина, које могу да доведу до изливања опасних материја у земљу, па тако и у Велику Мораву удаљену само стотинак метара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)