ДРЖАВА ПРОШИРУЈЕ ЛУКУ: Прво уклањање заосталих бомби

З. Рајић

субота, 15. 08. 2020. у 09:52

ДРЖАВА ПРОШИРУЈЕ ЛУКУ: Прво уклањање заосталих бомби

Фото: Архива ВН/Хибрид

ЛУКА на Дунаву код Богојева, у општини Оџаци, биће проширена, јер се у наредним годинама очекује пораст промета робе на унутрашњим водним путевима.

Планирано је да буде изграђен нови логистички центар, са силосима за житарице, уљарице и минерална ђубрива и складишним простором за расуте терете (шљунак и песак) и комадну робу. У плану је изградња индустријског колосека од 2,5 километара, који би био повезан са железничком мрежом, као и још један вертикални кеј.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најавило је да ће у Богојеву бити направљени и контејнерски и нафтни терминал и бункер-станица за снабдевање бродова погонским горивом. Већ су одабрани пројектанти који ће израдити техничку документацију за доградњу лучких капацитета.

- Улагање у логистику је изузетно важно, јер она чини 60 одсто оперативног профита луке. Апсолутни власник новоизграђене инфраструктуре биће држава, која је може понудити у концесију или у најам. За силосе, складишта, терминале и осталу супраструктуру даје се шанса лучким оператерима - рекао је за "Новости" Душко Радуловић, генерални директор компаније "Хибрид", већинског власника Луке "Дунав - Богојево".

"Хибрид", чији су претежни власници странци, поседује 97 одсто капитала Луке "Дунав - Богојево", односно свега што је досад направљено у њој, а три одсто држава.

Фото: Архива ВН/Хибрид

Лука у Богојеву је специфична по томе што је отвореног типа, са акваторијом дубине 12 метара. Заузима површину од 16 хектара надомак граничног прелаза према Хрватској. Налази се у непосредној близини друмског и железничког моста с Хрватском, а удаљена је свега 40 километара од ауто-пута Е75, на правцу Београд - Будимпешта.

Додатни капацитети Луке "Дунав - Богојево" требало би да омогуће претовар и складиштење најмање 600.000 тона пољопривредних производа, што је услов да буде укључена у Трансевропску транспортну мрежу (Core TEN-T) речних лука.

- Лане смо претоварили 380.000 тона робе, а према промету у првих шест месеци, ове године би требало да остваримо 400.000 тона, поготово што се очекује добар род кукуруза - казао је Радуловић.

УКЛАЊАЊЕ ПРОЈЕКТИЛА И БОМБИ

У СКЛОПУ припрема за проширење луке у Богојеву, министарство је расписало тендер за испитивање и уклањање неексплодираних убојних средства (пројектила и бомби) са њене локације. Центар за разминирање РС води ову површину Дунава као критичну, због НАТО бомбардовања железничког моста Богојево - Ердут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)