ОТКРИВЕНА ЦРКВА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолози на обронцима оштрог врха Острвица, код Рудника

М. БОШЊАК

петак, 14. 08. 2020. у 16:54

ОТКРИВЕНА ЦРКВА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолози на обронцима оштрог врха Острвица, код Рудника

Археолози Јелена Марјановић, Мирко Вранић, Ана Цицовић / Фото М. Б.

ЕКИПА археолога Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и Филозофског факултета у Београду открила је остатке средњовековне цркве на обронцима оштрог врха Острвица, близу Рудника.

У екипи су доцент др Дејан Радичевић, Ана Цицовић, Јелена Марјановић и Мирко Вранић.

- То је једнобродна црква са полукружном апсидом, дуга 11,5, широка 6,5 метара. Започели смо чишћење јужног зида и олтарског простора. У тим слојевима пронашли смо много фрагмената фресака, којима је храм био осликан. Око цркве је формирана некропола, која сведочи о континуираном сахрањивању покојника. Покретни археолошки материјал подудара се са историјским подацима о коришћењу тврђаве на Острвици и њеног подграђа у 14. и 15. веку - изјавили су ови археолози.

Због конфигурације терена, утврђење на Острвици је било једно од природно најбоље заштићених у Србији и једно од најважнијих.

Врх Острвица / Фото М. Б.

- После многих битака и опсада, Турци су Острвицу и цео руднички крај заузели 1458. године. Одмах су у утврђење Острвицу сместили војну посаду. Судбина ове цркве, која је пратила живот хришћанског становништва овог краја, биће разрешена у наставку нашег истраживања - додали су археолози.

Ова истраживања се врше на садашњем имању породице Вујић, уз финансијску помоћ Министарства културе.

ПЕЧАТ КНЕЗА ЛАЗАРА

Основано се сматра да је утврђење на Острвици било део система одбране северне српске границе још у време владавине Стефана Немање. Штитила је и јак рударско-трговачки центар на оближњем Руднику, његова насеља и колонију, где су пре неколико година такође откривени остаци српских средњовековних сакралних и стамбених грађевина, као и доста артефаката, међу њима и оригинални печат кнеза Лазара...

Фото М. Б.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)