ПОТРОШАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НОВА СТАВКА НА РАЧУНИМА ЈКП ВОДОВОД У КРУШЕВЦУ: Пречишћавање прелива рачун

С. БАБОВИЋ

субота, 08. 08. 2020. у 10:38

ПОТРОШАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НОВА СТАВКА НА РАЧУНИМА ЈКП ВОДОВОД У КРУШЕВЦУ: Пречишћавање прелива рачун

Фото: Г. Шљивић

НАДЗОРНИ одбор ЈКП "Водовод" у Крушевцу је донео одлуку о наплаћивању и накнаде за пречишћавање отпадних вода које се обавља у савременом постројењу отвореном средином јуна, а "корекција цена" подразумева да ће корисницима рачуни бити увећани за 18,6 динара по кубику, без пореза.

- Препоручена цена ове услуге на основу анализе института "Гауф", констултанске куће која ради на пројекту изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, иначе, износи 29,37 динара по кубном метру, а "Водовод" је у пројекцији прихода планирао цену од 24,72 динара, која би била социјално прихватљива за грађане, а могла би да покрије минималне трошкове у функционисању фабрике - наведено је у акту Надзорног одбора.

А систем за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Крушевцу се, подсетимо, сматра најмодернијим у Србији. Фабрика садржи чак 41 постројење и три линије: вода, муља и биогаса. У оквиру постројења су инсталиране машинска и процесна опрема, те командна соба са опремом за управљање, контролу и надзор, а ту је и савремена лабораторија за тестирање.

КРЕДИТ

СИСТЕМ за прикупљањe и пречишћавање отпадних вода је коштао укупно 24 милиона евра - колекторска и канализациона мрежа готово девет и по, а фабрика 14,4 - колико износи кредит Немачке развојне банке (КФВ). Од те суме, током наредних 12 година, 95 одсто ће враћати Влада Србије, а остатак крушевачки ЈКП "Водовод".

- Изградњом колектора и 63 канализационе мреже, Крушевац је решио проблем прикупљања и одвођења отпадних вода, а фабрика трајно решава и пречишћавање - истакао је током свечаног отварања директор ЈКП "Водовод" из Крушевца Владимир Милосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nikola Ćirilica

08.08.2020. 12:01

Као страствени риболовац и неко ко проводи доста времена поред река, подржавам ову одлуку. На ушћу Расине у Западну Мораву је до скора било толико прљавштине да није се могло описати. Сада је много чистије. Још када би се дигла свест у народу о очување околине, било би још боље. Свака част и само напред.

Milan Djokic

08.08.2020. 17:49

@Nikola Ćirilica - Hoćeš li pomoći finansijski onima koje ribolov ne zanima a nemaju para da plate obaveze? Kazne velike, plate male, a neko nema ni platu. Verovatno je bitniji tvoj ribolov od njihovog života. Da se organizuje Omladinska radna akcija kao nekada i da si fizički za nju sposoban da li bi otišao? Verovatno ne bi. Kao i sva ostala samozvana gospoda čekao bi da to drugi uradi za tebe pa tek onda otišao da pecaš.

Dagan

08.08.2020. 15:09

I do sada su Kruševljani imali dodatnu stavku na računima za "održavanje" vodovodne mreže (cca. 100,00 din), a u nasalju Bivolje već treću godinu voda se ispoučuje smanjenim pritiskom zbog dotrajalih, azbestnih, cevi koje su pucale svaki dugi dan. Za sada nema rešenja za isporuku vode normalnim pritiskom. Podsećanja radi, Kruševljani su samodoprinosom izgradili vodovod.