СВИ ТЕРАЈУ ИНАТ: Власотинчани не поштују одлуку Кризног штаба, на пливање и поред забране

И. МИТИЋ

31. 07. 2020. у 08:44

ЧУВЕНОГ "власотиначког мора" на Власини у центру Власотинца неће бити, бар у наредних седам дана.

СВИ ТЕРАЈУ ИНАТ: Власотинчани не поштују одлуку Кризног штаба, на пливање и поред забране

Фото: И. Митић

 Општински Штаб за ванредне ситуације одлучио је да подигне брану и да испразни језеро уз оцену да је ово место превише ризично за ширење заразе вирусом корона.

Са таквом одлуком, међутим, нису се сложили најупорнији грађани, који већ неколико дана протестују тако што су градску плажу "преселили" пред зграду општине.

А јуче је неко отишао и корак даље. Упркос одлуци Штаба, непозната особа је у четвртак неовлашћено спустила брану и омогућила пуњење језера. После реакције из локалне самоуправе, надлежни за управљање браном, у власништву "Србијавода", поновили су налог да језеро буде испражњено. Уколико се буде догодило да ова мера не буде поштована, случај ће бити пријављен полицији. Браном управља предузеће ХСВ које је лиценцирано за такве послове.

Иначе, пре подизања бране, крај језера у центру Власотинца окупљало се између 500 и 1.000 људи из овог и околних места, који на око 250 метара обале нису могли да одрже дистанцу, чак и да су то желели. Неколико десетина Власотинчана тврди да ће сада поштовати све мере, само да могу да се "бућну" у хладну Власину и траже разговор са председником Општине.

НИКАКО ДА ИМ СЕ УДОВОЉИ

У ПИКУ епидемије у Власотинцу је кроз ковид-амбуланту овдашњег Дома здравља прошло 2.920 пацијената, а на корону је тестирана чак 1.071 особа. Од овог вируса, званично је било инфицирано и петоро здравствених радника. У то време, на друштвеним мрежама, Власотинчани су се жалили на неадекватну здравствену заштиту и на неспремност здравственог система да прихвати све сумњиве случајеве. Чим се ова ситуација смирила "плоча се променила". Сада се, судећи по пароли на протесту, тражи "слобода дисања и кретања", али због ћудљивог вируса остаје отворено питање - до када?

- Никада није проблем да разговарамо о било чему, али што се окупљања на купалишту тиче, дражи ми је један живот од 1.000 купача. То је мој став - казао је Зоран Тодоровић, први човек локалне самоуправе, који се и сам борио са ковидом 19.

Број инфицираних у Власотинцу последњих недеља није велики. Међутим, многи сматрају да то не може да буде оправдање за упорно инсистирање на "расхлађивању" и то у општини која је у првом таласу епидемије предњачила по броју заражених у односу на број становника. Власотинчани су због инфекције вирусом, у априлу и мају, остали без најмање четворо суграђана, а званично су од почетка епидемије инфициране 143 особе. У последњих десетак дана имају 11 позитивних случајева, али је код комшија у Лесковцу, који данима бележе двоцифрен број новооболелих, на снази ванредна ситуација.

- Као неко коме је члан породице изгубио живот због короне, противник сам сваког окупљања већег броја људи на јавним местима. Нисам против купања, већ против окупљања, одакле год да долазе ти људи, а посебно из подручја у којима постоје жаришта и у којима је проглашена ванредна ситуација. Ризик је превелики, а не може се контролисати - истиче Братислав Петровић, председник СО Власотинце.

Фото: И. Митић

Са вирусом корона борила се већина чланова његове породице, а ту битку је, нажалост, изгубила његова мајка. Власотиначки Штаб за ванредне ситуације ипак није подлегао притиску неколико десетина углавном млађих суграђана, иако су његови чланови истакли да имају разумевање за то да је у овим топлим данима најбоље освежење на реци. У широј јавности, посебно међу здравственим особљем лесковачке ковид-болнице, таквог разумевања нема. Они се "купају" под скафандером, покушавајући да помогну оболелима и тврде да када би демонстранти били на њиховом месту само један дан - све би било другачије.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mina

31.07.2020. 09:33

Ljudi, molim vas shvatite da je ovo sto radite samozivlje. Prezivecemo bez kupanja u reci/na jezeru ove godine. Stvarno nije vredno zarazavanja. Mislite na zdravstvene radnike koji svakodnevno rade i pomazu obolelima u jezivim uslovima, pod maskama, u skafanderima, okruzeni mukom i bolescu. Trpe i fizicki i psihicki. Pomozite im. Saosecajte se sa njima. Mislite o drugima, cak i ako vi licno ne verujete da se mozete zaraziti. Nazalost, nije u pitanju samo Vlasotince. Samo se sad o njima pise.