ГРАДИЛИШТЕ ПУСТО И ЈОШ БЕЗ МАТЕРИЈАЛА: Изградња средишњег градског трга у Лесковцу и даље далеко од планиране динамике

И. МИТИЋ

28. 07. 2020. у 13:19

ИЗГРАДЊА главног трга у Лесковцу би требало да буде завршена до краја ове године, што зависи искључиво од спремности извођача, али је тренутно и лаицима јасно да се ради о великом заостатку у односу на планирану динамику.

ГРАДИЛИШТЕ ПУСТО И ЈОШ БЕЗ МАТЕРИЈАЛА: Изградња средишњег градског трга у Лесковцу и даље далеко од планиране динамике

Фото В. Митић

Овај утисак потврђују и у ЈП "Урбанизам и изградња", које је задужено за надзор, због чега је од предузећа "Баувизен" из Лазаревца више пута затражено да обезбеди неопходну механизацију, већи број радника, те благовремену испоруку материјала и опреме. У супротном, извођач радова би могао да се суочи са казненим одредбама због непоштовања рокова за реализацију највеће овогодишње инвестиције у Лесковцу, која се финансира средствима градског буџета и износи готово 223 милиона динара.

Лесковчанима је досадило да обилазе око ограде, Фото В. Митић

Подсетимо, реализација овог посла је почела крајем прошле године и испрва се одвијала у складу са динамичким планом. Надлежни кажу да је током зиме урађено чак и више од очекиваног, али је с протоком времена постајало очигледно да све, ипак, не тече по плану. На градилишту је извођач завршио земљане радове, уградио канализациону мрежу и припремио део тампона, а тренутно се ради на изградњи техничких просторија будуће позорнице. Међутим, иако је материјал испоручен, нема радова на водоводној мрежи, нити уградње електроинсталација.

БРОЈКЕ

ЛЕСКОВАЧКИ урбанисти поручују да је овај простор осмишљен као атрактивни централни градски трг. Када све буде готово, имаће позорницу, партерну фонтану, основу за пилон, урбани мобилијар и осветљење, те зелене површине са дрворедима. Површина трга је 8.600, а уређује се и још 2.700 квадрата тротоара у Булевару ослобођења. На том простору ће бити уграђено 7.700 квадрата гранитних и више од 1.400 квадрата бехатон плоча.

Одавно се очекује испорука бехатон плоча. Узорци пројектованих и уговорених гранитних плоча, баштенских и уличних ивичњака, те клупа, на градилишту су, али не у количини која је потребна да се започне њихово постављање. Није стартовала ни изградња фонтане, па из ЈП "Урбанизам и изградња" поручују да је дошло крајње време да се извођач радова озбиљније позабави реализацијом овог пројекта.

Наиме, локална самоуправа на Ветерници се годинама озбиљно припремала за изградњу централног градског трга, па су и очекивања од извођача била - велика. Притом, незадовољни су и грађани, јер им постаје јасно да ће и даље кружити око ограђеног градилишта на којем се мало шта дешава.
Шеф градилишта Душан Милошевић, уз напомену да од њега мало тога зависи, каже да се ради са оним што им је на располагању, као и да много тога још недостаје. Наглашава и то да је на испоруку материјала утицала актуелна епидемиoлошка ситуација и закључује како је све извесније да комплетан посао, ипак, неће бити завршен на време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)