НАОРУЖАНИ ЗНАЊИМА И ВЕШТИНАМА: Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавања официра 66. класе (ВИДЕО)

Novosti online

17. 07. 2020. у 15:47

НАОРУЖАНИ ЗНАЊИМА И ВЕШТИНАМА: Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавања официра 66. класе (ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране

МИНИСТАР одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности поводом завршетка школовања официра 66. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране, одржаној данас на Војној академији.

Обраћајући се полазницима 66. класе Командно-штабног усавршавања министар Вулин је истакао да се српски народ у тешким и најтежим временима увек ослони и окрене себи самом, али каква год да су времена и која год генерација се суочава са њима она увек понуди исти одговор и својим прецима и својим потомцима - борба за опстанак и слободу.

 
- Зато српски народ у оваквим данима може да се ослони на своју војску и људе који је чине - рекао је министар одбране.
 
Како је истакао, захваљујући упорности и тврдоглавости врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, ова војска је и боље опремљена и боље награђена, наоружанија, сигурнија, модернија, али „ово је војска која изнад свега негује вредности које су је чиниле великом и учиниле славном“.
 
- Зато и у овим тешким данима овај народ може да се ослони на њу. Не питамо ми који нам непријатељ прети, већ питамо шта је потребно да учинимо да сачувамо своју земљу, свој народ и своју слободу. Као војно неутрални само бирамо своје пријатеље и бирамо их по заслузи и вредности, а не по било чијем наређењу. За то право се изборила ова генерација и то право неће уступити никоме и ни по коју цену. Војник Војске Србије, официр Војске Србије увек је ту за свој народ, да помогне, да се жртвује, да учини и више него што од њега тражи служба или му се да било које наређење. Он је ту, не зато што је запослен у једној од институција државе Србије, већ зато што је животна мисија која се зове „служење Војсци Србије“ његов разлог постојања и понос пред будућим генерацијама - истакао је министар Вулин.

Он је захвалио полазницима 66. класе на резултатима, стрпљењу и упорности те поручио да се од њих очекује много.

 
- Очекује се да такви какви сте били будете и даље, само још бољи, да вредности које су вас учиниле вредним избора да будете данас овде пренесете на своје потчињене, колеге и сараднике, али да их пренесете и на своје кћери и синове да буду баш такви какви сте били ви - само још бољи. Захвалио бих и вашим породицама зато што су били ту уз вас и за вас – поручио је министар Вулин, додајући да од њих очекује да године које ће дати буду само још боље и успешније, како би заслужили захвално сећање потомака.
 
На данашњој свечаности, одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије, тројици прворангираних официра Командно-штабног усавршавања парадне бодеже уручио је министар Вулин, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио је официрима оружаних снага страних земаља парадне бодеже.

Уз осврт на историјат и значај те школе у војнообразовном систему, начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац, говорећи о овој класи КШУ, истакао је да је школовање у 66. класи завршило 66 официра из Србије, пет из Босне и Херцеговине и један из оружаних снага Алжира.

- Данас можемо рећи да смо их оспособили да командују тактичким јединицама, уочавају и решавају проблеме, организују рад у командама тактичког и оперативног нивоа на припреми, организацији и реализацији мисије и задатака Војске - нагласио је пуковник Сувајац, додајући да су наоружани знањима и вештинама из тактике, оператике и војне стратегије, логистике и познају савремене системе и наоружање.

 
- Кроз 13 предмета и израду стручног рада, покушали смо да их што боље припремио за дужности који их очекују. Захваљући међусобном познанству, они ће већ сутра моћи брже и ефикасније да остваре садејство и сарадњу у времену и простору. Ову прилику користим да захвалим свима који су учествовали у реализацији научно-образовног процеса и помогли да се он квалитетно раеализује, посебно јединицама на терену – истакао је пуковник Сувајац.
 
Први у рангу 66. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Данило Златковић, други је мајор Владимир Божовић, а трећи је пуковник Петар Честић из Оружаних снага Босне и Херцеговине. Према речима мајора Данила Златковића, који се обратио окупљенима у име полазника 66. класе, Командно-штабно усавршавање представља прекретницу у каријери официра, даје квалитет, пружа посебно знање и вештине и обезбеђује предност неопходну за успешно командовање.
 
- Нагласио бих да упућивање на овај степен усавршавања представља велико признање за наш претходни рад, али изузетну одговорност и обавезу да у будућности наше задатке обављамо преданије, успешније и боље. Постигнут одличан успех током усавршавања указује да смо ми, полазници 66. класе, оправдали епитет изабраних и поверење које нам је указано, као и да смо усавршавање искористили на најбољи могући начин - поручио је мајор Златковић.

Позитивне утиске са школовања носи и трећи у рангу, припадник Оружаних снага Босне и Херцеговине пуковник Петар Честић, који је истакао да је то била прилика за размену искустава, усавршавање вештина, али и припрема за најсложеније обавезе које им у каријери предстоје.

 
- Захвалио бих свим представницима Министарства одбране и Војске Србије на професионалном односу и гостопримству – поручио је пуковник Честић.

Данашњој свечаности присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Универзитета одбране, дипломатског кора и Министарства одбране Босне и Херцеговине.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)