Када је сазнала да је погинуо, баки је пукло срце и сахрањени су у истом дану: Подигнута Спомен-чесма хероју са Кошара

З. Рајић

06. 07. 2020. у 10:30

Када је сазнала да је погинуо, баки је пукло срце и сахрањени су у истом дану: Подигнута Спомен-чесма хероју са Кошара

Фото: З. Р.

У СИВЦУ је откривена спомен-чесма погинулом борцу на караули Кошаре Мирославу Мићи Маринкову. Чесму је освештао парох сивачки, протонамесник Стојан Марић, а свечаности су присуствовали припадници Војске Србије, представници Општине Кула и многобројни мештани.

Чесма у спомен на водника прве класе сазидана је на дечјем игралишту на углу улица Ненада Попова и Балканске, недалеко од породичне куће Маринкових, у којој је Мирослав одрастао и живео до активирања у Војсци Југославије. Био је на дужности командира одељења за време борбених дејстава на Космету, борећи се у извиђачко-диверзантском батаљону 72. специјалне бригаде из Панчева. Мирослав је погинуо у 28. години од снајперског метка у рејону карауле Кошаре 19. априла 1999. године. СР Југославија га је одликовала Орденом за храброст 16. јуна 1999.

БАКИ ПРЕПУКЛО СРЦЕ

НА вест о погибији унука, препукло је срце Мићине баке Душанке, па су заједно сахрањени на сивачком гробљу 24. априла 1999. године. Његови отац Јован и мајка Зорица сваке године, 16. јула, обележавају његов рођендан, на који позивају родбину, комшије и Мићине другаре.

- Дуго времена нисмо смели да кажемо да је била НАТО агресија, ни да поменемо војску и наше хероје. Велико ми је задовољство што је чесма направљена на игралишту, што има пуно деце и омладине, да виде, да доживе ово и да се напију воде живота са овог извора и сете се како је наш Мића живео и дао свој живот за државу и свој народ, без размишљања и без устезања - рекао је пуковник у пензији Миодраг Капор, претпостављени Маринкову у 72. специјалној јединици.

Он је казао да је посебно задивљен и поносан што су на откривању спомен-обележја борцу са Кошара заједно Црква, држава, војска и народ.

- Даће Бог да нико од нас, а поготово не ова деца, не буде у прилици да поново узима пушке и даје животе за државу. Али као што то бива на брдовитом Балкану, морамо се спремити за ту могућност и нова поколења надахнути да схвате да су народ, Црква, држава и војска једно - истакао је Капор.

Фото: Новости архива

Tekst potpisa

Отац Стојан је казао да је Мирослав, заједно са својим саборцима, 1999. поново водио косовску битку и држао се видовданске етике.

- Поштована породицо, будите срећни, јер сте као мајка и отац родили и створили хероја, кога ћемо спомињати кроз ову спомен-чесму - поручио је свештеник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)