КАЛДРМА ИЗ 19. ВЕКА? Откриће привукло пажњу многих Параћинаца, а ево шта о томе каже - археолог

Зорана Рашић
Зорана Рашић

09. 06. 2024. у 16:56

НАКОН што је оживела прошлост Параћина у виду калдрме која је откривена по скидању асфалтног слоја на градилишту моста, многи знатижељни становници града питају се из ког периода је она.

КАЛДРМА ИЗ 19. ВЕКА? Откриће привукло пажњу многих Параћинаца, а ево шта о томе каже - археолог

Фото: З. Рашић

Одговарајући на те дилеме, усмене и на друштвеним мрежама, археолог параћинског Завичајног музеја Филип Стефановић каже да неки делови те калдрме сигурно потичу из 19. века.

- Пут је логично трпео разне поправке и преправке од тад до седамдесетих година 20. века, када је главна улица асфалтирана. Асфалт је постављен око 1975. године, а на фотографијама из 1973. се види да је у главној улици и даље калдрма – написао је Филип, објашњавајући да је параћинска чаршија настала 1834/1835. године када после придруживања Параћина ослобођеној Србији и коначног одласка Турака, у град почињу да се насељавају Срби из околних села, али и градова на југу земље који још увек нису били ослобођени.

- За разлику од турске паланке која се налазила на десној обали Црнице, на простору ЕПС-а па према средњој школи, "нова" чаршија се гради на левој обали Црнице, што је центар Параћина и данас. На простору данашњег споменика из Првог светског рата налазила се пијаца, а између пијаце и моста формирана је чаршија са радњицама са стране.

Не могу да тврдим да је пронађена калдрма баш из четврте деценије, али неки њени делови сигурно потичу из друге половине 19. века – објавио је Стефановић, решивши тако дилеме Параћинаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Овог лета правац на Кипар - НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ!