У ВРШЦУ ПРИЈАВЉЕНО 296 НАСИЉА У ПОРОДИЦИ: У току 2023. готово сваког дана нека жртва се охрабрила да позове полицију

28. 11. 2023. у 18:00

ПОРАЖАВАЈУЋИ је податак да је у току 2023. године Центар за социјални рад у Вршцу добио чак 296 пријава насиља у породици. Готово сваког дана по једну.

У ВРШЦУ ПРИЈАВЉЕНО 296 НАСИЉА У ПОРОДИЦИ: У току 2023. готово сваког дана нека жртва се охрабрила да позове полицију

FOTO: Arhiva novosti

Од тог броја, у 198 случајева жртве насиља су биле жене. Тај број је, међутим, још и већи, ако се узме у обзир да нису све жене које трпе насиље довољно храбре да насилника пријаве.

Зато је локална самоуправа, обележавајући 16 дана активизма против насиља над женама, ове године акценат ставила на девојчице средњошколског узраста, како би их научила како да препознају насилнике и тако себе не доведу у ситуацију да једног дана постану жртве насиља.

-Акценат смо ставили баш на овај узраст, јер у периоду адолесценције девојчице ступају у прве емотивне односе. Желимо да им скренемо пажњу на то шта све може указивати на насилност партнера или других људи из њиховог окружења. Зато смо за њих организовали трибину, на којој су говорили стручњаци из Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“, Центра за социјални рад и Црвеног крста Вршац – каже Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања.

Трибини су пристувовале девојчице из свих вршачких средњих школа, које ће стечено знање преносити својим вршњакињама у школи, са тежњом да се створи заједница свесних и храбрих жена, које неће дозволити да постану жртве насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО СЕ ПРЕНЕЛО НА УЛИЦЕ! Хрвати и Албанци наставили са скандалима (ВИДЕО)