ОДРЖАН 10. ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ: Победници кикиндске „Гусле“ и неготинска „Мариника“ (ФОТО)

С. М. Ј.

29. 05. 2023. у 17:18

ЖЕНСКА певачка група АKУД „Гусле“ из Kикинде и Етно група „Мариника“ из Неготина победници су јубиларног 10. Вокалног етно фестивала младих ВЕФ 2023 – Kрени на исток које је организовало Креативно удружење “Него“.

ОДРЖАН 10. ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ: Победници кикиндске „Гусле“ и неготинска „Мариника“ (ФОТО)

Фото: С.М.Јовановић

Женска певачка група АКУД „Гусле“ из Kикинде, под управом Игора Попова лауреат је 10. Вокалног етно фестивала младих у категорији традиције, а Етно група „Мариника“  из Неготина чији је оснивач и диригент Данијела Марковић, у категорији обрада,

Жири Вокалног етно фестивала младих ВЕФ 2023.  који је у свом јубиларном издању одржан под геслом “Kрени на исток”: Биљана Kрстић, вокални солиста и руководилац Етно-групе „Бистрик“, др Драгица Панић-Kашански, етномузиколог и Бојана Николић Петричковић, докторанд Kатедре за етномузикологију ФМУ у Београду, наступ ових група са максималних 100 поена.

-Није први пут да „Гусле“ освајају лауреат овде у Неготину. И 2018. смо победили и после тога генерално били на овом фестивалу који подржавамо од самих почетака. Ретке су групе које оволико воле да раде то што раде и да негују ову нашу српску традиционалну песму, игру, музику - каже Игор Попов, специјални васпитач за традиционалну игру и уметнички руководилац Женске певачке групе “Гусле”.

У категорији традиције Женска певачка група Одсека за српско традиционално певање МШ „Станислав Бинички“ из Лесковца и Певачка група „Златовез“ МШ Суботица освојиле су прво место, Мушка певачка група Етно секције ужичке Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ и  Женска певачка група KУД-а „Севојно“ из Ужица друго место, а Одсек за српско традиционално певање МШ „Kоста Манојловић“ из Смедерева треће.

-Заиста сам пресрећна и заиста смо пуно радили. Морам да кажем да су обавезе данашњих средњошколаца  огромне, ту је пуно одрицања, половичних проба, али и много рада, много труда, залагања ових девојака, па успех није ни изостао - каже Данијела Марковић, музички педагог, оснивач и диригент Етно групе “Мариника”.

У категорији обрада Етно ансамбл „Kорени“ из Београда освојио је прво место, а Етно група „Расински зденац“ из Kрушевца, које су уједно и најмлађе учеснице Фестивала, захвалницу.

Међународни Вокални етно фестивал младих окупио је бројне етно групе из Србије, Румуније и Републике Српске, а одржан је уз подршку  Општине Неготин, Програма „ЕузаТебе“ који спроводи Немачка организација ГИЗ, Министарства трговине и омладине, Министарства културе и Министарства просвете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕПРОЛАЗНА ПОКЕР АВАНТУРА: MaxBet одушевљава спонзорским уговорима