НИЈЕ КАЖЊИВО БРИНУТИ О ВОДИ: Еколог Драган Курјачки из Србобрана није крив због подизања бране на Криваји код Фекетића

З. Рајић

31. 03. 2023. у 18:32

Председник Еколошког покрета Србобрана (ЕПОС) Драган Курјачки, који је био окривљен зато што је у јулу 2021. године отворио брану код Фекетића „и тако утицао на ниво воде у реци Криваји, и узводно и низводно“, пресудом Основног суда у Суботици, донетом 15. марта, а достављеном неколико дана касније, ослобођен је оптужбе!

НИЈЕ КАЖЊИВО БРИНУТИ О ВОДИ:  Еколог Драган Курјачки из Србобрана није крив због подизања бране на Криваји код Фекетића

фото ЕПОС

- Брану сам, са активистима ЕПОС, подигао како би обезбедио воду у доњем току Криваје, где је пре тога, у „сувој“ реци, услед недостатка кисеоника, угинуло 340 килограма смуђа. Спуштена брана је правила акумулацију за наводњавање њива пољопривредног предузећа узводно, а низводно је био угрожен живи свет, јер је река у дужини од 30 километара била претворена у обичну бару, па није могла да служи ни за наводњавање у том делу тока, где многи људи гаје поврће – казао је Курјачки.

Њега је тужило ЈВП „Воде Војводине“, власник бране код Фекетића, којом управља Водопривредно друштво „Северна Бачка“ из Суботице, а на терет су му била стављена три кривична дела - угрожавање животне средине, изазивање опште опасности и оштећење јавних уређаја, за шта је претила казна затвора од две до 10 година. Јавни тужилац је троструку кривицу свео на самовлашће, али ни то на суду није доказано, јер, према образложењу судије Рајка Маравића, заступник оптужбе током претреса „није навео које је то право окривљени хтео самовласно да прибави“.

- Криво ми је што представници „Вода Војводине“ и управитељи бране нису хтели с нама да разговарају, да им предочимо проблем, него су одмах посегли за тужбом, одбијајући да прихвате да смо подизањем уставе хтели да спасемо реку. Кренеш да браниш своје елементарно право на воду и живот, и одмах си „сумњиво лице“ – истиче Курјачки.

Од прошле године „Воде Војводине“ у србобранској општини раде на спајању Криваје са Великим бачким каналом, у који се улива, како би добила воду за наводњавање чак 6.000 хектара ораница.

- Од фекетићке бране 20 километара низводно прави се 10 пута већа, која ће ниво Криваје подићи за 2,5 до 3 метра. То је признање да постоји проблем на који сам указао подизањем бране – каже Курјачки.

ТРОШКОВИ НА
ТЕРЕТ СУДА

Окривљени председник ЕПОС ангажовао је адвоката из Новог Сада и био позиван на многа рочишта, али због тога неће бити финансијски оштећен. У ослобађајућој пресуди наглашено је да сви трошкови кривичног поступка падају на терет судског буџета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала