ПОСЛЕ ПРАКСЕ И УГОВОР: У Војводини позитивна искуства и све прихваћенији модел дуалног образовања у средњим школама

Ј. С.

27. 03. 2023. у 10:02

МОДЕЛ дуалног образовања, уведен у нашој земљи пре седам година, све је значајнији и сваке се године проширује листа профила која образује ученике уз рад. Као мост који повезује привреду са образовањем, дуално образовање све је траженије у бројним домаћим компанијама. До сада се 150 школа у Србији, приближно трећина је у Војводини, укључило у дуални вид образовања у сарадњи са 700 компанија.

ПОСЛЕ ПРАКСЕ И УГОВОР: У Војводини позитивна искуства и све прихваћенији модел дуалног образовања у средњим школама

Гимназија "Лаза Костић" Нови Сад (Википедија)

- Искуства која имамо казују нам да између 70 и 80 одсто ученика, који заврше школовање у дуалном систему образовања, након завршетка средње школе остају да раде у компанијама у којима су имали практичну наставу - каже потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Жолт Сакалаш.

По речима заменице ресорног покрајинског секретара Слађане Бурсаћ, системским приступом оквирном планирању уписа за неколико наредних школских година, узимајући у обзир развој и потребе привреде, умањује се потенцијална опасност неадекватне процене потреба тржишта рада. Такође, потребно је системски приступити јачању међусекторског приступа и координисаног спровођења политика и мера, које се односе на васпитно-образовни систем и привреду.

ЛАКШЕ И ЗА ПОСЛОДАВЦЕ

ЗНАЧАЈНО је и то што ће послодавци, према предвиђеним изменама, моћи да рачунају на једноставнију процедуру, како би ушли у систем дуалног образовања - сматра Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација.

У Новом Саду је одржана и прва јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању чији је предлагач Министарство просвете. Најважније измене које Нацрт предвиђа су: могућност повећања фонда сати учења кроз рад и то 60 одсто за трогодишње образовне профиле и 40 одсто за четворогодишње образовање.

Нацрт такође предвиђа и поједностављење акредитације за послодавце за учење кроз рад, формирање мешовитих одељења, вредновање квалитета учења кроз рад, утврђивање надлежности и улоге Канцеларије за дуално образовање и НОКС, увођење статуса тренинг центра за школе као и тренинга Алијанси послодаваца али и правни основ за финансијску подршку дуалном образовању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

10.000 ДИНАРА ЗА СВУ ДЕЦУ ДО 16 ГОДИНА Вучић: Пријављивање иде од 20. августа