"ОНОМАСТИКА ГОРЊЕ ТОПЛИЦЕ“: Промоција књиге проф. др Голуба Јашовића у Куршумлији

Д. З.

21. 03. 2023. у 20:45

– У сали куршумлијске општине вечерас је одржана промоција књиге проф. др Голуба Јашовића, под називом "Ономастика Горње Топлице“ која је седамдесет и девета књига по реду овог професора Филозофског факултета приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.

ОНОМАСТИКА ГОРЊЕ ТОПЛИЦЕ“: Промоција књиге проф. др Голуба Јашовића у Куршумлији

ФОТО Д.З.

Према речима аутора, проучавањем Куршумлије бави се последњих десетак година јер на подручју Горње Топлице, како истиче, живе три групе становника.

- Једна група су стороседеоци у селима око Луковске бање, друга група су становници из источне Црне Горе из Горњег Полимља а трећа из северне Метохије и са Косова и Метохије. То су три говорна типа и ја сам тим истраживањима желео да видим каква је симбиоза тих народа , шта су попримили једни од других а шта су сачували своје - рекао је "Новостима" после промоције професор Јашовић, додајући да је у књизи обухватио буквално читаво становништво последња два века на овом подручју.

Ово је друга књига о Топлици, док ће трећа књига бити његова докторска дисертација одбрањена на седам стотина страна. Четврту ће да чине реферати које је говорио на научним скуповима.

- Ово су рубна подручја, општина Куршумлија је ослоњена на Косво и Метохију и становници Куршумлије су се до 1999 године буквално ослањали на суседну општину Подујево на Косову и Метохији. Књига је драгоцена свима који желе да се баве овим крајем, историчарима, етнолозима... јер ту је уложен заиста велики труд и ја сам радио и за потребе одељења за ономастику САНУ , сваки податак који сам записао на терену налази се у архиви одбора за ономастику САНУ - наводи проф. др Голуб Јашовић и додаје да ће се промоције ове књиге одржати и у Прокупљу и Косовској Митровици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура