ПРАТЊА ДЕЦЕ ПОСТАЛА НАМЕТ: Услуга пратиоца у Кули више није бесплатна

З. Рајић

21. 03. 2023. у 21:24

ПОМИЊАНА у широј околини као пример бриге о деци по пружању услуге личног пратиоца, коју немају све локалне заједнице, а поготово не бесплатну, општина Кула је ових дана изненадила кориснике обавештењем да ће се тај вид социјалне заштите од априла наплаћивати.

ПРАТЊА ДЕЦЕ ПОСТАЛА НАМЕТ: Услуга пратиоца у Кули више није бесплатна

фото З. Р.

 То је изазвало негодовање родитеља, код већине тихо, а код појединих бурно, који сматрају да се тим наметом дискриминишу деца с посебним потребама.

   Личне пратиоце деце која похађају школе и вртиће Општина обезбеђује посредством Удружења за помоћ МНРО „Плава птица“ у Кули.

   - Партиципација за ову услугу износиће месечно 2.600 динара. Овај износ плаћаће сви, изузев корисника који су примаоци новчане социјалне помоћи, а немају право на додатак за туђу негу и помоћ. Цена ће се примењивати од овог месеца, односно од априла, када ће бити испостављена фактура за март – наведено је у обавештењу које је родитељима стигло из „Плаве птице“.

   Директор овог удружења Марко Кошутић напомиње да се број корисника социјалне заштите у кулској општини из године у годину повећава, а опредељење и локалне самоуправе као наручиоца и „Плаве птице“ као пружаоца услуга је да сва деца, којима је потребно, добију личне пратиоце. Такве деце је тренутно 28.

“ПЛАВА ПТИЦА“

НИЈЕ РФЗО

  Поједини родитељи најавили су да ће судским путем оспорити плаћање услуге личног пратиоца, наглашавајући да „Плава птица“ није РФЗО да би наплаћивала партиципацију. Подршку родитељима дао је шеф одборничке групе „Куљани и наш град – уједињени за победу Куле“ Златко Остојић јавним апелом да Општина настави да финансира услугу личног пратиоца у пуном износу.

   - То је за собом повукло питање одрживости ове услуге, што је разлог за увођење партиципације. Осим што су неки ослобођени плаћања, постоји и умањење партиципације за периоде када дете због дуже болести одсуствује из васпитно-образовног процеса, а услугу личног пратиоца за то време не користи ни код куће – предочио је Кошутић.

   Он је истакао да закон обавезује кориснике да сносе трошкове социјалних услуга, чак стопроцентно ако су за то финансијски способни.

   - Правилници општине Кула су мање рестриктивни и одређују да ће локална самоуправа за сваког корисника платити већински део. За личне пратиоце је то сад 94 одсто, а родитељи ће сносити свега 6 одсто економске цене, која износи 42.092,45 динара – изнео је Кошутић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МРТВА ЦЕЛА ПОРОДИЦА: Тела пронађена у стану - детаљи ужаса у Панчеву