ЛАВА У ЧАШИ БУДИ ЖЕЉУ ЗА НАУКОМ: Фестивал знања у основној школи у Србобрану помаже ђацима да се професионално оријентишу

З. Рајић

13. 03. 2023. у 07:40

Да ли слонови перу зубе? Колико би им пасте за то требало? Јесу ли диносауруси изумрли зато што нису прали зубе или због нечег другог? Одговори на ова и бројна друга занимљива питања могли су се добити на Змајевом фестивалу науке, који је током викенда 8. пут одржан у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Србобрану

ЛАВА У ЧАШИ БУДИ ЖЕЉУ ЗА НАУКОМ: Фестивал знања у основној школи у Србобрану помаже ђацима да се професионално оријентишу

фото Ј. Ј. Змај

 Фестивал је овог марта организован после трогодишње паузе узроковане пандемијом ковида 19, а угостио је основце из осталих двају насеља у општини – Турије и Надаља, ђаке ОШ „20. октобар“ из Врбаса, стручњаке Покрајинског завода за заштиту природе и професоре и докторанде са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

 - Змајев фестивал је изузетно популаран међу децом, јер им приближава науку кроз игру и забаву, а заправо је много више од тога. Он развија радозналост и љубав према истраживању и целоживотном учењу, а помаже ђацима и да се професионално оријентишу – рекла је наставница биологије Адријана Вереш.

ПОВРАТАК У ВРЕМЕ ФАРАОНА

 Посебно је било занимљиво на штанду за историју, који је посетиоце „преселио“ у време фараона, пирамида, мумија, египатских амајлија... Ученици су имали прилику да направе своју амајлију, науче да пишу хијероглифима и цртају и облаче се као стари Египћани. 

Ленке Глуваков, наставница мађарског језика и књижевности, која је други покретачки дух ове манифестације, уверена је да ће Змајев фестивал подстаћи многе ученике да се баве науком.

- Кроз квизове и друге едукативне игрице, у којима освајају награде, ђацима наука престаје да буде баук, а експерименти, недоступни у редовној настави, попут прављења слоновске пасте за зубе, за њих су права атракција – додала је наставница Глуваков.

 Десет предметних наставника и 50 ученика виших и нижих разреда промовисало је науку на 12 штандова. Наставница хемије Силвија Гојић, која предаје у школама у Србобрану и Турији, заслужна је што су многа деца после фасцинантних огледа рекла да ће се бавити овом науком. Ученица Вања из ОШ „Петар Драпшин“ из Турије извела је експеримент којим је дочарала вулканску ерупцију, а Алекса из школе „Ј. Ј. Змај“ је од воде, боје за колаче, уља и шумеће таблете цинка направио „лаву у чаши“.

 Ђаци су се тискали и на штандовима за биологију, географију, физику и математику, као и технику и технологију, где су им били представљени робот и дрон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО СЕ ПРЕНЕЛО НА УЛИЦЕ! Хрвати и Албанци наставили са скандалима (ВИДЕО)