СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Годину дана траје припрема за почетак конзервације Варошког бедема (ФОТО/ВИДЕО)

Ј. ИЛИЋ

08. 02. 2023. у 15:05

АРХЕОЛОШКА истраживања у Смедеревској тврђави, у сектору Варошке капије, завршени су пре више од годину дана, а читава претходна година изгубљена је у припремама за наставак пројекта уређења улаза у простор некадашње српске средњевековне престонице.

СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Годину дана траје припрема за почетак конзервације Варошког бедема (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Н. Ж.

Према плановима, пројекат обнове Варошке капије требало је да буде завршен до истека ове године, али ће, ипак, тај рок бити продужен за бар 12 месеци.

-Током претходне године изгубљено је доста времена, али сада се ужурбано ради на пројекту конзервације локалитета. Након тога, очекује нас конкурисање за средства која ће бити неопходна за конзервацију - каже директор Регионалног Завода за заштиту споменика културе Смедерево Дејан Радовановић.

Варошка капија обухвата три куле и бедеме који их повезују у дужини од 120 метара. Кула број 15, бедем и Варошка капија порушени су у експлозији муниције у тврђави 5. јуна 1941. године. Тада су и куле 16 и 14, и бедем између, у великој мери оштећени. Бедеми тврђаве спасли су град трагичнијег разарања.

Археолошка истраживања установила су да су оригинални темељи недостајуће куле 15 од силине експлозије померени изван граница првобитног положаја неколико метара. Откривени су и остаци турске топовске куле, као и остаци водовода од керамичких цеви за који се верује да је постављен у турско доба, јер води ка остацима хамама у Великом Граду.

Ваља напоменути да су радови носили озбиљан ризик по безбедност. Археолози су током ископавања наишли на седам неексплодираних убојитих средстава - четири гранате и три ручне бомбе, које су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а морали да уклоне, деактивирају и униште.

Према речима директора Регионалног Звода за заштиту споменика културе Смедерево Дејана Радовановића, након конзервације, и након израде пројекта будућег изгледа Варошке капије, тек крајем наредне године може се очекивати обнова главног улаза у средњовековно утврђење.

Смедеревска тврђава кандидат је за листу културне баштине УНЕСКО.

БОНУС ВИДЕО - НАЈВЕЋА У ЕВРОПИ: Смедеревска тврђава од 15. века одолева нападачима и зубу времена

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“