ОРАНИЦЕ НЕ ГУШЕ ОТРОВИ И МЕТАЛИ: Охрабрујући резултати анализа квалитета воде и земљишта у Јужном Банату

Ј. Ј. БАЉАК

07. 12. 2022. у 06:50

УПРКОС великој употреби пестицида, хербицида и инсектицида у савременој пољопривреди, земљиште и водотокови у јужном Банату нису контаминирани. То су потврдиле опсежне анализе двеју институција из Панчева и Темишвара, које су учествовале у пројекту "Прекогранична мрежа за едукацију и истраживање природних ресурса", финансираном из фонда ЕУ.

ОРАНИЦЕ НЕ ГУШЕ ОТРОВИ И МЕТАЛИ: Охрабрујући резултати анализа квалитета воде и земљишта у Јужном Банату

Ратари нису претерали са употребом хербицида, Фото Ј. Ј. Баљак

Исти резултати потврђени су и за округ Тимиш у Румунији.

У Заводу за јавно здравље Панчево рађене су анализе на присуство 278 пестицида у земљишту и води, док су на темишварском Универзитету природних наука "Краљ Михај Први Румунски" анализирали присуство токсичних метала. Утврђено је да ни једно ни друго не прелази дозвољене границе, које су прописале ЕУ и Србија. Њихова концентрација је чак и значајно нижа од прописаних вредности, што је, кажу истраживачи, охрабрујући податак.

- Од 278 различитих врста пестицида, у јужнобанатским текућим и стајаћим водама присутно их је мање од 20, од којих су само два законски регулисана. Што се тиче земљишта, уочено је присуство већег броја пестицида у односу на воду, али је и њихова концентрација вишеструко нижа од дозвољених вредности - истакао је др Ненад Зарић, научни сарадник на Биолошком факултету и руководилац истраживања у овом пројекту.

Др Зарић у лабораторији у Панчеву, RRA Juzni Banat

Воду су у протеклих годину дана узорковали једном месечно, а земљиште по једном у сваком годишњем добу. Резултати показују и да нема већих одступања када је реч о коришћењу хемикалија у оба дела Баната.

- Разлика је само у два инсектицида, који су детектовани у нашим водама, а у румунским не, јер је у Румунији забрањена њихова употреба на јестивим биљкама - појаснио је др Зарић.

Као крајњи резултат овог међународног истраживања биће објављена књига смерница, која ће садржати све податке о уоченом стању на терену, као и савете ратарима како да убудуће третирају своје усеве - које пестициде да смање, а које да уведу као алтернативу, како би одрживо користили природне ресурсе и производили здравију храну.

НОВА ОПРЕМА

СВЕ ове анализе рађене су на течном хроматографу са масоно-масеним детектором, који је инсталиран у ЗЗЈЗ Панчево, а купљен је у оквиру овог међународног пројекта. Такође, купљена је и комплетна лабораторијска опрема за припрему узорака, захваљујући чему ће ова истраживања моћи да се наставе и када пројекат буде званично завршен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови