УМЕСТО СТАРОГ - НОВИ ЗАТВОР: У Пожарецу почело рушење дотрајале зграде робијашнице саграђене 1874.

Д. НОВКОВИЋ

01. 12. 2022. у 17:19

У КРУГУ Казнено-поправног завода за жене у Пожаревцу почело је рушење руиниране зграде за смештај осуђеница, подигнуте још 1874.

УМЕСТО СТАРОГ - НОВИ ЗАТВОР: У Пожарецу почело рушење дотрајале зграде робијашнице саграђене 1874.

Досадашњи објекат није могао да се обнови, Фото Д. Новковић

Овај објекат је поправљан само повремено и у мањем обиму, па је његово пропадање било неминовно...

Ранијих година планирана је била његова комплетна реконструкција, али су утврђена знатна оштећења, па је одлучено да зграда једноставно буде - уклоњена. А, на њеном месту биће подигнут објекат површине 1.800 квадрата - са подрумом, приземљем и два спрата - предвиђен за смештај око 200 осуђеница.

Послови рушења старе и изградње нове зграде, у поступку јавне набавке, поверени су групи извођача коју чине фирме из Врања, Лесковца, Крагујевца и Обреновца, а вредност радова за које рок износи 36 месеци, уз двогодишњи гарантни рок, износи 592 милиона динара. Упоредо су реализоване и јавне набавке за пројектантски и стручни надзор, које су уговорене за укупно 23 милиона динара.

Савремена зграда (лево) и казнионица на чијем месту ће се поново градити , Фото Д. Новковић

Стара зграда била је једина намењена за смештај жена, па није могла да се руши све док - пре три године, у непосредној близини - није изграђена нова, површине 2.200 квадрата, са капацитетом од 160 места. Њена изградња коштала је 2,7 милиона евра, од чега је ЕУ обезбедила 85 одсто, а Србија остатак. Обе нове зграде обухваћене су државним пројектом "Побољшање животних услова у КПЗ за жене у Пожаревцу".

ИСТОРИЈА: Од Ћуприје, до забеле

ДО 1866, жене у Кнежевини Србији су казне издржавале у Ћуприји, а онда је затвор пресељен у Пожаревац - недалеко од касарне, поред мушке казнионице. Осам година касније, осуђеници су изградили посебан затвор за жене, тамо где се он и данас налази, док је мушка робијашница 1912. пресељена ван града, у насеље Забела, по којем је касније и добила име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!