НОВЕ ШАНСЕ СТИЖУ ДУНАВОМ: Локална самоуправа и смедеревски туристички радници желе да доведу још више посетилаца

Ј. ИЛИЋ

30. 11. 2022. у 08:22

ДУНАВ и Смедеревска тврђава, осим бројних предности које могу да донесу, одлична су препорука и за модерну, необичну културну позорницу Србије коју град на Дунаву намерава да промовише у наредном периоду.

НОВЕ ШАНСЕ СТИЖУ ДУНАВОМ: Локална самоуправа и смедеревски туристички радници желе да доведу још више посетилаца

Фото Н. Живановић

Јер, Смедерево има неколико важних културних манифестација, са традицијом и угледом - Дунав филм фест, Театар у тврђави, Смедеревска јесен, Смедеревска песничка јесен, Нушићеви дани...

Дунав филм фест је једна од најмлађих манифестација на којој се, осим биоскопских хитова, представљају и најзапаженија остварења из земаља кроз које протиче Дунав.

Овогодишњи, пети фестивал је окупио на хиљаде посетилаца.

Фото Н. Живановић

Због одличног репертоара, али и феноменалног амбијента у Малом граду, некадашњем деспотовом двору, када је реч о позоришту, најпосећенији је Театар у тврђави. И, управо долазак гостију у Смедерево је једна од тема којој су посвећени градски посленици у туризму.

Гости у Смедерево засада долазе Коридором 10, или другим друмским правцима, док је паневропски Коридор 7, односно Дунав - потпуно неискоришћен. И, ту је шанса за иновације...

Фото Н. Живановић

А, некада је ситуација била другачија. Примера ради, осамдесетих година прошлог века на релацији од Београда до Смедерева су саобраћали хидроглисери, бродови са такозваним подводним крилима и то су била заиста ексклузивна путовања. Својеврсни бродови на скијама су поменуту дунавску трасу преваљивали за 120 минута, а били су саставни део туристичке понуде Београда, у оквиру "Беле флоте". Један од модела био је "ракета" и носио је назив управо - "Смедерево".

С обзиром на то да су хидроглисери престали да саобраћају још 1986, можда је време да се размишља о обнови овог превоза који би многе привукао да посете овдашњу Тврђаву, али и остале атракције.

Фото Н. Живановић

До тада, најбоље очувано равничарско утврђење у Европи, као и годинама уназад, остаје амбијентална посластица за уметнике. Овде су се снимале бројне сцене телевизијских и филмских остварења које су изискивале средњовековни мизансцен, а и уметници из других области - после запажених наступа у Смедереву - сведоче да је ово једна од најаутентичнијих, а можда и најбољих позорница на отвореном у Србији.

Илустрација Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака