ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

Ј. ЋОСИН

29. 11. 2022. у 20:21

ПОВОДОМ великог јубилеја, сто година од рођења чувеног Нишлије Душка Радовића, у нишком Дечијем културном центру у уторак је одржано књижевно вече "Замислите, децо" уз промоцију радова литерарног конкурса "Радовићев венац 2022".

ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

J. Ć.

Чувени Нишлија, Душко Радовић значајан је за модерну дечију књижевност, па чувајући успомену на славног суграђанина Дечији културни центар је и ове године традиционално обележио његово рођење.

Директорка ове установе Сандра Петковић каже да су посетиоци уживали у програму који су им припремили поводом јубилеја.

- У оквиру књижевне вечери деца су читала своје радове на тему “Замислите, децо” како се и зове Радовићева песма, а приказани су и кратки филмови где деца од најранијих узраста, која похађају наше радионице, говоре на тему “Деца воле” што је, такође његов стих из песме, па је публика имала прилику да чује шта то деца воле - истиче Петковић.

На 13. литерарном конкурсу “Радовићев венац 2022” пристигло је 237 радова из целе Србије, 50 је ушло у зборник, а 11 је награђено. Конкурс се одржава од 1993. године, а директорка Дечијег културног центра каже да се сваке године труде да доведу угледне писце и песнике у жирију.

- Трудимо се да угледни литерарни ствараоци учествују у томе и да дају свој добринос како би подстакли децу на књижевно стваралаштво. Извдвојила бих Сашу Хаџи Танчића, доајена када је писана реч у питању, који је некада био део овог конкурса. Данас су ту многи ствараоци који нам помажу да овај конкурс живи од Суботице до Врања и да заједно пробудимо неког новог Душка Радовића - наглашава Сандра Петковић.

Душко Радовић рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу, родном граду своје мајке где је провео рано детињство. Чувени је српски песник, писац и новинар. Познат је по својим афоризмима и по томе што је био велики љубитељ фудбала и Партизана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

Прославила се као Марина у Анђелима - више од две деценије ужива у БРАКУ СА КОЛЕГОМ