ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

Ј. ЋОСИН

29. 11. 2022. у 20:21

ПОВОДОМ великог јубилеја, сто година од рођења чувеног Нишлије Душка Радовића, у нишком Дечијем културном центру у уторак је одржано књижевно вече "Замислите, децо" уз промоцију радова литерарног конкурса "Радовићев венац 2022".

ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

J. Ć.

Чувени Нишлија, Душко Радовић значајан је за модерну дечију књижевност, па чувајући успомену на славног суграђанина Дечији културни центар је и ове године традиционално обележио његово рођење.

Директорка ове установе Сандра Петковић каже да су посетиоци уживали у програму који су им припремили поводом јубилеја.

- У оквиру књижевне вечери деца су читала своје радове на тему “Замислите, децо” како се и зове Радовићева песма, а приказани су и кратки филмови где деца од најранијих узраста, која похађају наше радионице, говоре на тему “Деца воле” што је, такође његов стих из песме, па је публика имала прилику да чује шта то деца воле - истиче Петковић.

На 13. литерарном конкурсу “Радовићев венац 2022” пристигло је 237 радова из целе Србије, 50 је ушло у зборник, а 11 је награђено. Конкурс се одржава од 1993. године, а директорка Дечијег културног центра каже да се сваке године труде да доведу угледне писце и песнике у жирију.

- Трудимо се да угледни литерарни ствараоци учествују у томе и да дају свој добринос како би подстакли децу на књижевно стваралаштво. Извдвојила бих Сашу Хаџи Танчића, доајена када је писана реч у питању, који је некада био део овог конкурса. Данас су ту многи ствараоци који нам помажу да овај конкурс живи од Суботице до Врања и да заједно пробудимо неког новог Душка Радовића - наглашава Сандра Петковић.

Душко Радовић рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу, родном граду своје мајке где је провео рано детињство. Чувени је српски песник, писац и новинар. Познат је по својим афоризмима и по томе што је био велики љубитељ фудбала и Партизана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!