У ПАВИЉОНИМА НАУЧНИ ЦЕНТАР ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ: Шабац уз помоћ ЕУ реализује пројекат обнове простора за развој талената (ФОТО)

В. МИТРИЋ

29. 11. 2022. у 21:22

ЦЕНТАР за стручно усавршавање Шабац био домаћин је конференција поводом промоције пројекта ,,Научни центар – фабрика идеја за XXI век”.

У ПАВИЉОНИМА НАУЧНИ ЦЕНТАР ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ: Шабац уз помоћ ЕУ реализује пројекат обнове простора за развој талената (ФОТО)

фото:В Митрић

Пројекат подразумева реконструкцију и опремање објекта „Павиљони“ на Летњиковцу у сврху успостављања Научног центра за децу и младе. Спровођење пројекта подржала је Европска унија преко програма ЕУ ПРО Плус који се реализује у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

- Захваљујући донацији ЕУ, Град Шабац ће обезбедити системску подршку талентованој деци како би се њихови таленти препознали од најранијег детињства и кроз адекватне програме континуирано развијали. Реконструкцијом и опремањем руинираног објекта на Летњиковцу, креирањем и спровођењем програма едукације, оснаживањем родитеља, јачањем професионалних капацитета запослених у образовању за рад са даровитом децом, омогућићемо генeрацијама надарене деце да уче, напредују и размењују идеје у подстицајном окружењу - рекао је градоначелник Александар Пајић.

У плану је да током трајања овог пројекта буде организован математички камп као и сајам поводом Међународног дана даровитих, како би скренули пажњу на значај подршке деци и младима, а Град Шабац и Научни центар ставили на мапу институција које ће подстицати идеје и рад младих.

Укупна површина објекта је 667 метара квадратних и градски научни центар моћи ће да прими више од 120 деце из града и целе Србије на бази једнодневних и вишедневних програма за талентовану децу.

- Објекат ће бити потпуно реконструисан, док радови подразумевају замену кровног покривача уз реконструкцију кровне конструкције, изолацију фасаде, замену спољашње и унутрашње столарије. Обновом ентеријера Научни центар ће добити кабинете за физику, биологију и хемију, мултимедијалне учионице, интернет кафе као и 14 трокреветних соба за смештај деце из целе Србије, који ће моћи да похађају тематски организоване програме за талентовану децу. Биће набављена и сва неопходна опрема и намештај - рекла је Ана Маринковић, руководилац пројекта и додала да је главни циљ пројекта допринос квалитету и одрживости система образовања кроз стварање подстицајног окружења за свеобухватан развој и добробит деце и ученика на територији града Шапца.

Град Шабац један је од 33 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне, јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма. Реализација пројекта траје 18 месеци. Укупна вредност пројекта је око 375.000 евра, средства ЕУ 180.000 евра, а Града Шапца 195.000 евра. Партнери на пројекту су Предшколска установа „Наше дете“, Центар за стручно усавршавање Васпитачко удружење „Сунце“ и , Друштво учитеља Шабац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ЈЕДАН ПАПА ЈЕ БИО СРБИН Звали га гвоздени и задужио је Рим