ШУМАМА ВИДАЈУ РАНЕ: Обнова опустошених пространстава у Копненој зони безбедности, до 2028. године

Д. РИСТИЋ

26. 11. 2022. у 08:06

ЗАТО што су током упада шумокрадица са територије Косова и Метохије, од 1999. нестали хектари најквалитетније шуме на југу централне Србије, ЈП "Србијашуме" реализује план њихове санације, што ће потрајати до 2028.

ШУМАМА ВИДАЈУ РАНЕ: Обнова опустошених пространстава у Копненој зони безбедности, до 2028. године

Седиште Шумског газдинства у Врању, Фото Д. Ристић

- Шумско газдинство из Врања највећи проблем са бесправном сечом има управо у Копненој зони безбедности, а предвиђену обнову шумског фонда реализују још и наше колеге из Лесковца, Куршумлије, Рашке и Крушевца. Иначе, шумокрадице су увежбане и хараче брзо, у последње време најчешће на територији Бујановца и Прешева. Углавном се сече најквалитетније, техничко дрво, а ређе оно огревно. Нису, притом, ретки ни блиски сусрети наших радника са лоповима, али ми немамо право ни да хапсимо, нити смо у могућности да се обрачунавамо са њима јер су, по правилу, и наоружани - објашњава директор поменутог јавног предузећа Никола Новковић, наглашавајући да су недавне координисане акције шумара са Војском, полицијом и Жандармеријом дале резултате, па је било привођења крадљиваца, те заплене дрвета, алата и трактора са приколицама.

Никола Новковић, Фото Д. Ристић

Санација, сазнајемо, предвиђа пошумљавање безмало 1.300 хектара у Пчињском округу, а олакшавајућа околност је што већи део ове површине може да буде обновљен на природан начин - вегетацијом ниских изданака, или такозваном оплодном сечом.

- Посао смо још лане започели на одређеним подручјима изнад Врања, код Зарбинске реке.

Поприште обрачуна у атару Орловца код Куршумлије, Фото Танјуг

Тамо је са 48.000 садница смрче пошумљено око 20 хектара, а ове године смо у делу Копнене зоне безбедности на око 13 хектара посадили 38.000 истоврсних младица - закључује Новковић, уз најаву да ће први ефекти обнове бити видљиви већ за пар година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

УСЛЕДИЋЕ ОДМАЗДА, КИЈЕВ ЋЕ ИЗГОРЕТИ: Нема преговора