БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

С. БАБОВИЋ

21. 10. 2022. у 21:56

КАКО се месе колачи ручно, без миксера и блендера и шпорета на струју? Одговор на ово питање доноси необична “Књига за колаче” коју је пре 100 година уредила извесна Рада Јовановић из Оџака код Трстеника.

БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

Музејска збирка Трстеник

Ова умешна домаћица прикупљала је рецепте за најукусније посластице,своје и од најмање пет пријатељица. Оне су стрпљиво месиле слаткише и понеке, пекле у пећници на дрва. Цела књижица, чије је репринт издање промовисано у Музејској збирци Народног универзитета, броји 73 рецепта. Највише има слатких - 44 за торте и 23 за ситне колаче.

"Крофне од кромпира", "путер", "рум", "маргеритен торта", права стара "добошица", само су неки од нађених, ручно уписаних рецепата, који су у књизи објављени у оригиналу, али и прекуцани како би се боље разумели. Књигу прати и посебан "речник" коришћених кулинарских термина. 

Све присутне гошће промоције “Књиге за колаче” добиле су на Радинину књигу, уколико су дале неки свој рецепт.

А за све одважне домаћице које не могу у Трстеник по Књигу за колаче,ево неколико рецепата за разноврсне штангле, на начине, на које су их домаћице припремале пре једног века:

Фото: Музејска збирка Трстеник

Лондонске штагле

Четвртина килограма масти умути се са четврт киле шећера и шест жуманаца, један ванилин шећер, пола киле брашна. Тесто растањи, стави у плех и одозго намажите пекмез. Умути пену од шест беланаца и четврт киле шећера, 200 грама бадема на дуж исечена, све то промешај и сипај преко пекмеза па пеци. Кад се мало охлади сеци на штангле.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Штангле од ораха

Четврт киле шећера, четвртк киле млевених ораја, 125 гр сува грожђа, две штангле стругане чоколаде, мало каранфилића, четврт киле путера, у све то додај мало брашна, мало да се замеси, растањи у плех, помажи беланцетом и попрскај дугачко исеченим бадемом. Кад је печено у плех сеци штангле.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Штангле принцеза Јелена

Четврт киле шећера у коцке мети у шерпу са мало воде колико да огрезне, мувај док се не леди у то додај четврт киле млевених бадема или ораха и прокувај кад се охлади. Стуцати у аван и помешати са четврт киле путера и две растопљене чоколаде и филовати обланде два комада. Подели на пола и премазивати обланде и одозго попрскати млевеним бадемима, кад се стегне сеци на коцке.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Француске штангле

200 гр ситна шећера пржи у шерпи да порумени онда саспи 250гр млевених лешника мало пропржи на два тањира да се мало олади стуцај у аван ситно и у радном суду метни 200 гр путера а у другом 5 жуманке умути са 200 гр шећера и мешај на ватри да згусне онда саспи лешњике и путер умућен и кад све измешаш обланде намажи беланцетом и филом кад се стисну сеци на штангле.

БОНУС ВИДЕО - ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ЂУБЕК?: Овако се прави пиротски млади качкаваљ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.

04. 05. 2024. у 20:06

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ РОДИТЕЉА УБИЈЕНЕ АНГЕЛИНЕ АЋИМОВИЋ: Годину дана од масакра у Рибникару (ВИДЕО)