СМЕЋЕ ВИШЕ НИКАД НЕЋЕ БИТИ - ПРЕТЊА: Све ближи почетак изградње регионалног центра за управљање отпадом у Новом Саду

З. ГРУМИЋ

18. 10. 2022. у 06:00

ПРОЈЕКТНО-ТЕХНИЧКА документација за управљање отпадом за Град Нови Сад и општине Бачку Паланку, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас је израђена и прошла је све верификације надлежних органа.

СМЕЋЕ ВИШЕ НИКАД НЕЋЕ БИТИ - ПРЕТЊА: Све ближи почетак изградње регионалног центра за управљање отпадом у Новом Саду

Фото сајт ЈКП чистоћа

Тиме је учињен нови важан корак ка остварењу тог капиталног пројекта у заштити животне средине овог централног дела Војводине.

Уз надлежне домаће институције позитивно мишљење дали су и стручњаци Европске комисије (ЈАСПЕРС), што указује да је документација урађена у складу са националним законодавством и прописима ЕУ, уз примену техничких решења и технологија које обезбеђују највећу могућу заштиту животне средине.

- Тренутно је у току припрема тендерске документације за прву фазу изградње и опремања Регионалног центра за управљање отпадом са санитарном депонијом и пратећим објектима - наводи, за "Новости", чланица Градског већа Мира Раденовић, напомињући да се све ради по принципима ЕУ, будући да већи део финансијских средстава очекујемо из европских ИПА фондова.

Укупна процењена вредност пројекта је 11,2 милијарде динара, а требало би да буде реализован у три фазе. За прву је планирана изградња "касете" за одлагање отпада и пратећих објеката, као и набавка опреме за рад Регионалног центра.

- Опрему чине системи за механичко-биолошки третман отпада "биосушењем", за пречишћавање процедних и других отпадних вода, за сепарацију, сакупљање и транспорт отпада, лабораторије за испитивање отпадних вода и друго. Процењена вредност ове фазе је већа од 8,6 милијарди динара - каже Раденовићева и додаје да се за финансирање прве фазе очекује до 50 одсто износа од ЕУ док би преостала средства била обезбеђена из домаћих извора.

Центар уз постојећу несанитарну депонију, Фото Н. Карлић

Када је реч о технологији која ће бити примењена у третману отпада на подручју Новог Сада и седам околних општина, планирано је одвојено сакупљање односно "сува канта" и "мокра канта". У сувој ће бити сакупљан отпад који је могуће рециклирати, а у мокрој остали комунални отпад који је углавном органског порекла.

УДАЉЕНА ВИШЕ ОД 300 МЕТАРА ОД КУЋА

КАО најповољнија за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом, одабрана је локација уз постојећу несанитарну депонију, удаљена око 150 метара од ауто-пута Суботица - Нови Сад - Београд.

- Депонија је удаљена више од 300 метара од кућа ван насеља, а планирано је и подизање појаса заштитног зеленила, чија ширина достиже и до 150 метара, као и подизање баријера за заштиту од буке - прецизира Раденовићева.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу