СВЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ НА ЈЕДНОЈ АДРЕСИ: Службе Завода за јавно здравље у Краљеву коначно у новоизграђеној згради

Г. ЋИРОВИЋ

06. 10. 2022. у 08:20

ТАЧНО 12 година од земљотреса који је задесио краљевачки крај, после којег је срушена тешко оштећена, стара зграда Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) у граду на Ибру, коначно су у нови, савремени објекат - чија је изградња завршена 2021. - пресељене све службе ове угледне здравствене установе.

СВЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ НА ЈЕДНОЈ АДРЕСИ: Службе Завода за јавно здравље у Краљеву коначно у новоизграђеној згради

Фото Г. Шљивић

Штавише, у присуству државних и представника локалне самоуправе, здравствених установа и других јавних институција, у просторијама Службе за микробиологију јуче је свечано са радом почела и најмодернија ПЦР лабораторија.

- Ово је, практично, увођење нове технологије у дијагностификовању, за почетак ковида 19, а касније и других вирусних инфекција. У питању је најсавременија лабораторија овог типа, са капацитетом од 400 узорака, што апсолутно задовољава потребе територије за коју смо задужени - каже др Марија Божовић, в. д. директорке ЗЗЈЗ у Краљеву.

Фото Г. Шљивић

Репрезентативни објекат Завода је, иначе, саграђен на истом месту где се налазила стара зграда. Прве две фазе изградње завршене су до 2014. и оне су укупно коштале 81 милион динара. За последњу фазу, која је обухватила завршетак свих радова - посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима - обезбеђено је око 150 милиона динара, укључујући и порез.

Као једна од најзначајнијих капиталних инвестиција у граду на Ибру током минуле деценије, нова, савремена зграда располагаже са више од 2.000 квадрата и запосленима у овој установи омогућава пружање још квалитетнијих услуга.

- Минулог викенда смо из привременог простора преселили и последњу хемијску лабораторију, тако да смо сада сви на истој адреси. Нова зграда испуњава све стандарде и услове које једна оваква институција треба да има. Иако смо дуже од деценије практично били подстанари и без обзира на отварање другог завода на територији нашег округа, успели смо да и у за нас тешком периоду успешно обављамо своју делатност. Сада имамо све услове да будемо још бољи и ефикаснији - закључује др Марија Божовић.

Др Марија Божовић, Фото Г. Шљивић

НАЈПОУЗДАНИЈА ДИЈАГНОСТИКА

- УЗ детекцију вируса корона у тренутној пандемији, надамо се да ћемо проширити капацитете и на идентификацију узрочника других инфекција - каже шеф Одељења за клиничку микробиологију у краљевачком ЗЗЈЗ др Татјана Шаренац.

- У лабораторији се користи најсавременија метода ПЦР дијагностике, која је веома поуздана и прецизна. Имамо јасне процедуре, добро обучено особље и савремену опрему, тако да смо спремни да се ухватимо укоштац са свим епидемиолошким или неким другим задацима.

АМБУЛАНТА

У СКЛОПУ нове зграде Завода за јавно здравље у Краљеву, почетком априла са радом је почела и амбуланта овдашњег Дома здравља, која "опслужује" око 6.000 пацијената. Опремљена је савременом медицинском опремом и лекарски тимови су сваког радног дана ангажовани у две смене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ОЖЕЊЕН САМ, КАО ПИКСИ ЖИВИМ: Ера проговорио о орловима - обратио се и Стојковићевој супрузи