ИЗБОР ЛИЧНОСТИ ЗА ПОНОС ЛОЗНИЦЕ: Награда „Добринка Биба Мирковић-личност Лознице за понос“ постхумно Зорици Вишњић

В.Митрић

29. 09. 2022. у 20:55

НАГРАДУ „Добринка Биба Мирковић-личност Лознице за понос“, додељена је, на свечаности у „Сунчаној реци“, постхумно Зорици Вишњић, недавнио преминулој главној и одговорној уредници и сувласници „Лозничких новости“, вишегодишњој новинарки Радио Подриња и Лозничких новина РТВ „Подриње“, вишпегодишњој челници Локал преса и чланици Савета за штампу.

ИЗБОР ЛИЧНОСТИ ЗА ПОНОС ЛОЗНИЦЕ: Награда „Добринка Биба Мирковић-личност Лознице за понос“ постхумно Зорици Вишњић

Фото: В. Митрић

Признање је, од породице Мирковић, Ружице, Мирка и Зорана, примио Перо Вишњић, супруг наше колегинице, која је оставила дубок   траг у српском и југословенском новинарству.

-Увек и шта год је радила, од првог радног дана у Радио Подрињу,  где је дошла одмах по завршеткка Факултета политичких наука, била је борац за истину, за новинарство, за људска права и слободе, заштитница угрожених, обесправљених, уцвељених, преварених и изиграних у годинама иза нас где је свега тога и те како било -стоји у образложењу одлуке жирија која је једногласна. -Није дозволила да јој било ко кроји уређивачку политику, већ само стандарди новинарске професије и њени лични аршини  који су се заснивали пре свега у уважању људи  и служење њима и истини, али тако, што да не кажемо, и Богу.

Трепела је, како се наводи, Зорица, због посвећености професији, „ многе атаке, углавном подмукле, јадне и бедне“.

-Никад се није пожалила чак и кад су неки из Горњег Јадра признали да су  лажно љагали и њу и њену породицу.Зорица је на њих гледала као на мученике, без изговорене и једне речи.То је само она знала.Какав је живот и пут, свих ових година, у локалној штампи, приватној не треба  да се наглашава.Зорица је, са својим сарадницима, изградила редакцију за пример у српском новинарству, данас.Радовала је читаоце и новим бројевима новина и сјајним колумнама.Одушевљала је читаоце као слушаоце када је својевремено била на челу Другог програма Радио Подриња, намењеног за младе, који су славили до неба за оно што је, тада, чинила за њих -истако је жири.

Како је рекао председник седмочланог жирија Владимир Митрић, новинар „Новости“,  одлуак је донета једногласно, „а  у најужу конкуренцију ушло је девет предлога“.

-Личност за понос града постала је давно -рекао је Митрић. -Баш давно.Много ће воде још да протекне Дрином док лозничким  улицама не прошета тако снажна, образована, културна, шармантна, часна и поштена суграђанка и новинар по вокацији.Била је поносна на своју породицу која ју је у свему подржавала као о они њу.И то до самог краја живота.

БОНУС ВИДЕО:

ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом