ТРАЖЕ ТРГОВЦЕ И ИНФОРМАТИЧАРЕ: Програм "Моја прва плата" у Новом Саду

Јованка Симић

25. 09. 2022. у 08:38

НА јавни позив Националне службе за запошљавање у Новом Саду поводом програма "Моја прва плата", овој филијали јавило се 248 послодаваца са територије Јужнобачког округа чије је средиште Нови Сад.

ТРАЖЕ ТРГОВЦЕ И ИНФОРМАТИЧАРЕ: Програм Моја прва плата у Новом Саду

Фото Танјуг

Они су огласили 462 позиције на којима желе да ангажују укупно 642 младих. Послодавци већином траже стручњаке у областима информационих технологија, администрације, здравства и трговине.

Пријављивање за учешће у програму и оглашавање потребних радних позиција путем портала www.mojaprvaplata.gov.rs завршено је 22. септембра. После тога уследиће пријављивање младих на оглашене позиције, почевши од 3. октобра до краја тог месеца, а у новембру биће одабрани кандидати који ће потписати уговоре и започети деветомесечну обуку.

- Према плану, у програм "Моја прва плата" биће укључено 10.000 младих људи не старијих од 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства који ће се на конкретним радним местима, уз подршку ментора, обучавати за конкретне послове. Право учешћа у програму имају послодавци и из приватног и из јавног сектора. Програм се реализује без заснивања радног односа - речено је "Новостима" у новосадској филијали Националне службе за запошљавање.

ИТ сектор запошљава велики број младих, Фото М. Анђела

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану надокнаду у износу од 25.000 динара, док ће млади са високом стручном спремом добијати по 30.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести.

Послодавци имају могућност да обављају процес селекције од почетка пријаве кандидата.

Коначан избор приватници ће обавити у првој половини новембра, а послодавци из јавног сектора ће то учинити у другој половини тог месеца. У року од 15 дана од завршетка избора, биће објављена листа оглашених позиција у фирмама, са бројем одабраних кандидата. Последња фаза реализације програма подразумева потписивање тројног уговора између НСЗ, послодавца и изабраног кандидата. Током децембра, а најкасније до краја тог месеца почеће пракса.

СТИЦАЊЕ ИСКУСТВА

ОВИМ програмом даје се могућност младима који немају радног искуства да код послодавца стекну практичну вештину како би повећали своје могућности за запошљавање.

Послодавцима, пак, ово је прилика да уз подршку, дођу до квалитетног и образованог кадрова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)