КОЗАРЧАНКЕ УМЕСИЛЕ КРОМПИРУШУ ОД 30,5 МЕТАРА: У Новим Козарцима код Кикинде одржана 12. „Питијада“

Р. Шегрт

03. 09. 2022. у 21:34

ТРАДИЦИОНАЛНА пита од кромпира, коју су данас поподне направиле жене из Удружења жена у Новим Козарцима код Кикинде не би се постидела ни Гиниса.

КОЗАРЧАНКЕ УМЕСИЛЕ КРОМПИРУШУ ОД 30,5 МЕТАРА: У Новим Козарцима код Кикинде одржана 12. „Питијада“

Фото: Р. Шегрт

По дужини би могла да буде садржај те чувене књиге рекорда, јер су врредне и спретне Козарчанке умесиле и савиле питу од чак 30,5 метара. Тиме су показале своју спретност и умешност, али и надмашиле саме себе, у неку руку, јер је то рекордно дуга пита у односу на претходних 12 година, колико се у њиховом селу одржава „Питијада“. 

- Данас је цело наше село мирисало на питу. Нас петнаестак жена је направило питу за Гиниса и можемо да будемо поносне, јер је дуга 30,5 метара и 45 центимера је дужа од претходне коју смо правиле пре две године. „Питајада“ се није одржавала претходне две године због епидемије короне, али смо ове године поново умесиле наш специјалитет. Кад се наше руке сложе, пита мора да буде добра и укусна. Утрошиле смо 20 килограма брашна, исто толико кромпира, осам литара уља, четири килограма лука и пет кесица бибера. Још се дода само со, јер наша крмпируша не сме да има никакве друге састојке - открила нам је Боја Ољача, прердседница Удружења жена из Нових Козараца.

Фото: Р. Шегрт

„Питијада“ је манифестација која негује традицију, старе обичаје и навике оних Козарчана који су , пре више од 70 година, у Банат дошли из Босне,претежно са Козаре, али и са Купрешке висоравни. Циљ је да се не заборави ни традиционална храна. А пите су она врста јела која је радо прихваћена и у равници и подједнако је воле и Босанци и Лале. Босанцима је, ипак, мало дража, поносе се њоме и служе је у свакој прилици.

- Кромпируша је у Козарцима, али и нашој околини, Кикинди, па и шире, врло популарна. У шали кажемо: „пита за доручак, ручак и вечеру“. Сви гости који дођу у наше село и наше домове, увек траже пите, нарочито ону са кромпиром. У нашем селу живе Крајишници који су дошли из Мркоњић Града, Приједора. Кључа, али и са Купреса и пита је наше традиционална храна омиљена свим генерацијама. Правимо и питу са сиром и филујемо је и на друге начине, али је кромпируша омиљена – наводе Боја и њене колегинице, приатељице, рођаке и комшинице.

Фото: Р. Шегрт

Све оне праве пите онако како се то радило у Босани, а то значи да тесто мора да се развије оклагијом или ручно, а да у филу осим кромпира, лука, соли и бибера, не сме да буде никаквих других  зачина. Кромпируша не воли било који суви зачин, али ни сусам нити какав други додатак.

НАЈБОЉА ВЕЛИКОСЕЛСКА ПИТА

На „Питијади“ је одржано и такмичење домаћица у прављењу пите кромпируше. Тепсије је напунило и пред жири изнело њих 58. Најбоља је стигла из суседног Банатског Великог Села, а умесила ју је Мирјана Бехара, друго место припало је Козарчанки Анити Карановић, а трећа најбоља пита била је Снежане Црнчевић из Нових Козараца.

- Оцењивали смо укус, боју пите, однос теста и фила и облик. Пита мора да буде једнако печена са свих страна, кромпир не сме да се претвори у пире. Није добар бели кромпир и треба га сећи на коцкице, а не рендати. Кромпируша мора да буде довољно слана, али не и преслана, премасна – оценио је Милан Малетић, професор кулинарства и председник жирија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

САМО НА 2 САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана