ОДАТЛЕ СУ ОТИШЛИ У ИСТОРИЈУ: Потресне речи на спомен-плочи борцима са Кошара, постављеној у Брусу (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

18. 08. 2022. у 00:48

СПОМЕН плоча посвећена 53.граничном батаљону,који се истакао у одбрани Кошара, откривена је на згради основне школе у Брусу.

ОДАТЛЕ СУ ОТИШЛИ У ИСТОРИЈУ: Потресне речи на спомен-плочи борцима са Кошара, постављеној у Брусу (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Шта се догодило на караули, а шта након борби за њу управо у подкопаончкој општини, види се из потресних речи исписаних на обележју:

- На овом месту,16.јуна,1999. године у раним јутарњим часовима, постројио се херојски 53.гранични батаљон после крвавих сукоба у рејону карауле Кошаре, на граници са Албанијом и без 16 својих припадника који су дали своје животе у одбрани отаџбине. Херојски 53.граначни батаљон је 28. фебруара 2000. године овде расформиран, напустио је Основну школу у Брусу и отишао у историју.Чувајући сећање на ове догађаје,преживеле и пале борце,спомен обележје подижу грађани општине Брус.

Спомен-плочу су открили ратни командант овог батаљона из састава некадашњег Приштнског корпуса Војске СРЈ,пуковик у пензији Душко Шљиванчанин и Валентина Милосављевић,председница општине Брус.

У бици на Кошарама погинуло је 108 војника,резервиста,официра и добровољаца.Осим што су изгубили 16 припадника,у 53.граничном батаљону било је 67 рањених. Са ратног положаја није нико одступио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

У ЗАДРУ СЕ ЗАВИЈОРИЛА СРПСКА ЗАСТАВА: Тријумф екипе из Србије на Европском такмичењу из саобраћаја