На обележавању „Дана Дужијанце“ градоначелнику Бакићу у знак захвалности предат хлеб од новог жита

Novosti online

16. 08. 2022. у 09:26

Централном манифестацијом на главном градском тргу буњевачка национална заједница синоћ је обележила један од четири своја национална празника „Дан Дужијанце“.

На обележавању „Дана Дужијанце“ градоначелнику Бакићу у знак захвалности предат хлеб од новог жита

Фото: Страхиња Бабовић

Домаћици манифестације, председници Буњевачког националног савета др Сузани Кујунџић Остојић, симбол Дужијанце, хлеб од новог жита, уручили су бандашица Дуња Бабић и бандаш Бранислав Црњаковић. Међутим, др Сузана Кујунџић Остојић је у знак захвалности за све што је учинио за Буњевце, хлеб од новог жита предала градоначелнику Стевану Бакићу.

Фото: Страхиња Бабовић

- Код нас у Буњевачком националном савету обичај је да се председнику Националног савета уручи хлеб али ја га дајем вама из поштовања, љубави, као враћања дуга за оно што сте за нас урадили- рекла је др Сузана Кујунџић Остојић.

Градоначелник Стеван Бакић захвалио се на предаји хлеба, што је, како је истакао, за њега и за град Суботицу велика част. Он је, том приликом, пожелео да наредне године суботичке њиве буду још берићетније и да све буде срећно и весело.

- Велико ми је задовољство што сам вечерас са вама, на обележавању једног од четири национална празника Буњеваца – „Дана Дужијанце“. Дужијанца – велика светковина на крају жетве – један је од најстаријих обичаја, има дуг пут развоја, а у национално биће Буњеваца ушао је тако дубоко да има и црквено, односно литургијско обележје. Доселивши се из Лике, Далматинске Загоре и Далмације, у највећем броју 1687. године, Буњевци су на ове просторе са собом донели овај стари обичај, али и свој језик – буњевачку икавицу, латинично писмо и, за оно доба, у приличној мери и писменост. Том обичају, свом пореклу, језику и култури одани су и данас. То само показује карактер Буњеваца и њихову чврсту вољу која вековима не посустаје у очувању онога што их дефинише и онога што им је најважније- подсетио је Бакић.

Лепота ношње, игре, музике и песме, навео је, сведоче и о снажном и непоколебљивом духу Буњеваца који се никада, па чак ни у оним за њих изузетно тешким и не баш једноставним историјским и друштвеним околностима, није дао сломити.

- Колико је „Дужијанца“ значајна за буњевачку заједницу говори и чињеница да је Национални савет буњевачке националне мањине управо овај обичај, који у себи носи свечарски и духовни карактер, прогласио за свој национални празник. Национални савети брину о култури, образовању, информисању и службеној употреби језика, а оно што спаја све те области је језик којим једна национална заједница изражава и презентује своју културу, учи децу и информише заједницу. Познато је да је управо та четврта област – службена употреба језика – највећи изазов који је било потребно решити у свим сазивима Буњевачког националног савета. На седници Скупштине града, одржаној почетком маја 2021. године, одборници су једногласно донели Одлуку о изменама Статута Града Суботице којом је завршена процедура увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији нашег града. Након доношења те одлуке, подсетићу, подвукао сам да је то био велики дан за Скупштину града, за све Суботичане и град Суботицу и да смо усвајањем те одлуке ставили печат на нашу јединственост и специфичност, како у овом региону, тако и у Европи и шире- нагласио је Бакић.

Фото: Страхиња Бабовић

И данас сам поносан на тај пун демократски капацитет који су Скупштина града и овај град тада показали, рекао је Бакић и додао да га радује што се сви званични документи Града Суботице преводе на буњевачки језик , што се он полако враћа тамо где је својевремено и био – у све сфере живота у овом граду, и што Буњевци данас уживају сва права како у Суботици, тако и у Аутономној покрајини Војводини и Републици Србији.

- Нагласићу и вечерас да ми је драго што што ћемо имати довољно хлеба и пшенице и што наша земља и у овим за цео свет веома тешким и изазовним временима иде путем мира, стабилности и економског напретка, под вођством председника Србије Александра Вучића. Искористио бих и ову прилику да изразим захвалност председнику Вучићу на великој подршци у реализацији пројеката значајних за град Суботицу, као и на његовој свакодневној посвећености побољшању услова живота свих грађана Србије. На пуној подршци захваљујем се, такође, и Влади Србије и Покрајинској влади- подвукао је Бакић.

Он је поручио да је извесно да ће суботичка локална самоуправа и убудуће подржавати све манифестације које, у циљу очувања идентитета, организује буњевачка национална мањина, као и манифестације свих других националних заједница које живе у нашем граду.

- Суботица је мултиетничка средина са популацијом коју чине представници више од двадесет различитих националности и град свих њених становника, а међу њима и Буњеваца који су кроз историју градили и развијали овај град- закључио је Бакић.

Присутнима се на овој свечаности обратио и покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност др Зоран Милошевић.

- И ова Дужијанца симболише заправо оно највредније у нама, симбол крува јесте наше заједништво, да смо вредни, посвећени узвишеним циљевима. Ово је велика прилика да покажемо колико смо толерантни на различите идентитете, да славимо рад, културу, то je вредност која припада свима- рекао је Милошевић, честитајући Буњевцима национални празник.

Др Сузана Кујунџић Остојић је нагласила да је Дужијанца старовински обичај донет из старих крајева, који су Буњевци неговали и чували.

- Обичај је чувао и нас од ветрометине на којој смо увек били али смо издржали да никада не заборавимо ни ко смо, ни шта смо и да то шта смо преносимо с колена на колено. У октобру нас чека попис становништва, а формулар за попис преведен је и на буњевачки језик. Кажите с поносом да сте Буњевац и Буњевка и да вам је матерњи језик буњевачки, онај који је од пре годину дана постао службени захваљујући подршци и предлогу нашег градоначелника Стевана Бакића и свих одборника града Суботице. У захвалност свима њима поклањамо вечерашњи програм Дужијанце који је културно шаренило којим је проткана наша Суботица, по чему је посебна и далеко чувена- рекла је др Сузана Кујунџић Остојић.

Поред високих представника републичких и покрајинских институција свечаности су присуствовали члан Градског већа задужен за привреду Срђан Самарџић, помоћница градоначелника за област информисања и послове Кабинета градоначелника Весна Босанчић, помоћник градоначелника з комуналне послове Марко Марић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов и многе друге званице.

Централна прослава обележавања националног празника “Дана Дужијанце”, којој је претходило више од двадесет културних манифестација, почела је у недељу 14. августа, отварањем изложбе “Од њиве до крува”, избором најлепшег крува-сомуна, представљањем бандаша и бандашице, а настављена је синоћ свечаним дефилеом учесника, полагаањем цвећа на бисту Блашка Рајића и свечаним програмом који је завршен Бандашициним колом на централном градском тргу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)