СА СКУПОГ ПЕЛЕТА ПРЕЛАЗЕ НА - ГАС: У Кули 65 домова набавило котлове за економичније енергенте

З. Рајић

16. 08. 2022. у 06:06

ЗА предстојећу зиму 65 домаћинстава у Кули уградиће котлове на гас и један на биомасу. За то су им додељене субвенције, које су обезбедили Министарство заштите животне средине и Општина Кула.

СА СКУПОГ ПЕЛЕТА ПРЕЛАЗЕ НА - ГАС: У Кули 65 домова набавило котлове за економичније енергенте

Субвенције за набавку котлова, Фото С. П.

У сарадњи са локалном самоуправом и Министарство рударства и енергетике финансираће мере енергетске ефикасности доделом бесповратних донација за уградњу котлова, набавку топлотних пумпи и соларних колектора, замену столарије и поставку термоизолације у породичним стамбеним објектима.

- На конкурс Министарства заштите животне средине за замену индивидуалних ложишта, односно набавку котлова на гас и биомасу као еколошки прихватљиве енергенте, пријавила су се 102 житеља кулске општине, а од тога је две трећине добило субвенцију. Додељена је помоћ од пет милиона динара - предочила је Сузана Мусић, енергетска менаџерка општине Кула.

Јефтиније грејање на гас, Фото Приватна архива

Један од добитника је Вук Ковијанић из Куле, који је купио котао на гас за 227.000 динара, уз субвенцију од 90.000 динара.

- Досад сам се грејао на пелет, чија је цена прошле зиме била 180 евра по тони, а ове године је била чак удвостручена док је држава недавно није ограничила на 320 евра. То је и даље прескупо, јер би за грејну сезону, у којој је моје домаћинство трошило пет тона, требало да издвојим 1.600 евра. Грејање на гас ће бити много јефтиније - објаснио је Ковијанић.

На јавни позив за енергетску санацију кућа и станова, у кулској општини се пријавило 156 грађана.

- Ове године рачунамо да ће за око 200 породица бити исплаћене субвенције, од 90.000 до 240.000 динара - рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

ЕЛИМИНИСАНИ МАЗУТ И УГАЉ

МИЉАНИЋ је истакао да се енергетска ефикасност у кулској општини спроводи и у јавном сектору. Навео је да је ове године у школама, вртићима, домовима културе и Општинској управи монтирано 11 котларница на гас, чиме су елиминисани неекономични мазут и угаљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

РАСКИД ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: Бивши дечко Ане Ивановић није поднео што га је оставила