БОГ "НАДЛЕЖАН" И ЗА - ФАСАДУ: Касни реконструкција Храма Светог Георгија на градском тргу у Смедереву

Ј. ИЛИЋ

16. 08. 2022. у 06:30

ОБНОВА фасаде Цркве Светог великомученика Георгија на смедеревском тргу - започета средином прошле године, са роком завршетка до краја 2021. - после обустављања радова, још је неизвесна.

БОГ НАДЛЕЖАН И ЗА - ФАСАДУ: Касни реконструкција Храма Светог Георгија на градском тргу у Смедереву

Јован Беч, Фото Н. Живановић

Јер, храм је ограђен, скела одавно постављена, а радника нема - иако је локална самоуправа за суфинансирање ове санације и ревитализације градске богомоље издвојила 7,6 милиона динара. Још толико је требало да обезебеди Црквена општина у Смедереву, која је реализовала тендер, изабрала најповољнијег извођача и са њим склопила уговор.

- Иницирао сам састанак са представницима извођача радова, обавестили су ме да су извесне тешкоће настале због поскупљења материјала, али и обећали да ће посао бити завршен до краја грађевинске сезоне. Новац из буџета смо пренели и већи део утрошеног је оправдан - каже градоначелник Јован Беч, док из смедеревске Црквене општине нису желели да обелодане детаље уговора са извођачем.

Фото Н. Живановић

Незванично сазнајемо да је сарадња била готово раскинута, али је ипак договорено да се заврши прва фаза, јер су скеле већ постављене. За завршетак радова, наводно, биће расписан нови тендер...

- Радови теку по плану, а када ће бити завршени не знамо, као што не знамо ни када ће неко од нас умрети. Бића урађено онолико колико буде новца и, ако Бог да, завршиће се - каже председник Црквене општине у Смедереву протојереј-ставрофор хаџи Божидар Недељковић, не изјашњавајући се о евентуалном конкурсу за новог извођача.

ХРАМ

ЦРКВА је грађена од 1850. до 1854. и спада међу највеће храмове 19. века у Србији. Од 1990. до 2005. је обављена последња генерална рестаурација - не рачунајући санацију звоника 2014.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија