ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ: Значајно је да Србија под вођством председника Александра Вучића иде путем мира, стабилности и економског напретка

Промо

14. 08. 2022. у 16:03

НАЈСВЕЧАНИЈИ део програма „Дужијанце“, манифестације у част жетелаца и захвалности за добар род жита одржан је данас на Градском тргу у Суботици.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ: Значајно је да Србија под вођством председника Александра Вучића иде путем мира, стабилности и економског напретка

Фото: Промо

На 112.  светковини бачких косаца најлепши рисарски пар, бандаш и бандашица, Доминик Скендеровић и Катарина Пиуковић уручили су градоначелнику Суботице Стевану Бакићу хлеб од новог жита.

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Стеван Бакић је рекао да му је велика част што је у прилици да у име Града Суботице и лично име – поздрави присутне на централној свечаности овогодишње „Дужијанце“, традиционалне светковине достојанства, поноса и захвалности која се поводом завршетка жетелачких радова у нашем граду организује већ 112 година.

- Изузетно ми је драго што сведочимо да „Дужијанца“ – као својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад – и данас, а верујем да ће тако бити и убудуће, представља симбол заједништва, а Суботица средину у којој се људи међусобно поштују, разумеју и уважавају - рекао је Бакић. 

Фото: Промо

Он је подсетио да је у оквиру овогодишње „Дужијанце“, у јулу, на њиви покрај цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину, одржано „Такмичење рисара“, традиционална манифестација која се у оквиру „Дужијанце“ организује већ више од пола века.

Фото: Промо

- Радује ме што је ове године, као новина у односу на све претходне „Дужијанце“, она недавно одржана и у Новом Саду. Поносан сам на чињеницу да смо и у Европској престоници културе за 2022. годину јасно показали како је „Дужијанца“ временом постала много више од народног обичаја. Да је манифестација у којој се преплићу традиционално и савремено, сеоско и градско, световно и духовно. Да је и поштовање традиције, јединствен културни пројекат, покретни етнолошки и технички музеј - нагласио је Стеван Бакић.

Фото: Промо

Мислим да је, навео је Бакић, веома важно да је у свим догађајима везаним за овогодишњу „Дужијанцу”, а било их је око тридесет, учествовао велики број младих и деце.

- Та чињеница истовремено и охрабрује и наговештава да ће „Дужијанца“ још јако дуго бити једна од најважнијих манифестација у нашем граду - сматра Бакић.

Фото: Промо

Извесно је да ће суботичка локална самоуправа, подвукао је, и убудуће подржавати „Дужијанцу“, као и све друге манифестације и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева, јер је управо Суботица град препознатљив по неговању различитости која нас зближава.

Фото: Промо

-Драго ми је што ћемо имати довољно хлеба и пшенице и што Република Србија и у овим за цео свет веома тешким и изазовним временима иде путем мира, стабилности и економског напретка, под вођством председника Александра Вучића. Искористио бих ову прилику да се захвалим председнику Вучићу на великој подршци у реализацији пројеката значајних за наш град, као и на његовој свакодневној посвећености побољшању услова живота свих грађана Србије. На пуној подршци захваљујем се, такође, и Влади Србије и Покрајинској влади - истакао је Стеван Бакић.

Фото: Промо

Градоначелник Бакић на крају свог обраћања присутнима на 112. Дужијанци поздравио је и похвалио организаторе „Дужијанце“ – руководство и чланове Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“ који, како је рекао, са пуно ентузијазма и љубави приступају овој жетвеној свечаности и афирмацији њеног културног идентитета; све учеснике свечане поворке и носиоце овогодишњег славља и ове прелепе манифестације која има дугу традицију, али и дубоку симболику – бандашицу Катарину Пиуковић и бандаша Доминика Скендеровића. 

Фото: Промо

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске.

Фото: Промо

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактарку на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице”, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, дефиле културно-уметничких друштава, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

Фото: Промо

Данашњи програм биће завршен вечерас Бандашициним колом на Тргу слободе.

Фото: Промо

Покровитељи овогодишње манифестације у организацији Удружења буњевачких Хрвата "Дужијанца" су Град Суботица, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Хрватско национално веће и Хрватски културни центар "Буњевачко коло".

Фото: Промо

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

РАСКИД ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: Бивши дечко Ане Ивановић није поднео што га је оставила