ЖРТВАМА УДАРИЛИ ТЕМЕЉЕ НОВЕ СРБИЈЕ: Сећање на јунаке страдале у чувеном Боју на Мишару (ФОТО)

В. МИТРИЋ

13. 08. 2022. у 18:14

У МИШАРУ, код Шапца, одржан је помен српским јунацима из чувеног Боја на Мишару.

ЖРТВАМА УДАРИЛИ ТЕМЕЉЕ НОВЕ СРБИЈЕ: Сећање на јунаке страдале у чувеном Боју на Мишару (ФОТО)

Фото: В. Митрић

На државној церемонији испред споменика мишарским јунацима, Саша Пајић, председник Скупштине града Шапца, поручио је да су „јунаци Мишарске битке својим делима и жртвом ударили темеље нове Србије, дижући се на устанак за слободу за свој род отаџбину“.

Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка питања, указао је на велики значај те битке, „једне од првих великих које је извојевала српска војска и које је поздравио, свим срцем, сав тадашњи слободарски свет у земљи и свету“.Мишар и мишарски јунаци, како је нагласио, заслужују пуну пажњу, „што показујемо и показиваћемо, у сарадњи са градом Шапца, и даље“. Капор је нагласио да је очување српској јединства и слоге, „најважније за очување наших националних и државних интереса“.

Поводом годишњице Мишарске битке, уз пригодан културно-уметнички програм, и мноштво народа Поцерине, Мачве, Посавотамнаве и Јадра, др Александар Пајић, градоначелник Шапца, свечано је предао на употребу потпуно реконструисано здање овдашњег Дома културе, са мноштвом садржаја, које су уредили и опремили град и Министарство културе и медија.

- Деценијама су занемаривани и Мишар и његови јунаци и њихова и наша битка, која је била увод у слободу и обнову српске државности - казао је др Пајић. - Као људи, потомци тих див јунака, дужни смо да поштујемо њихова дела. Култура сећања на те људи и та времена, као и на све оно што је вредно, не доживљавамо само као обавезу, већ је то наш природни осећај. Мишар ће, сваке године, бити још лепши. Поред здања за културу, потпуно смо уредили овдашњу школу, која је, што је потпуно несхватљиво, била једна од нанеуређенијих, не само у шабачком крају.

Владан Красавац, начелник Мачванског округа, каже да је „диван осећај кад се осветљавају, на овако леп начин, дела славних предака, српских јунака“.

-Радује ме и белег попу Луки Лазаревићу, чувеном војводи, који је стигао да помогне и војводи лозничком Антонију Богићевићу, у одсутном Боју на Лозници, коју је опевао „српски Хомер“ Филип Вишњић -каже Красавац и открива да се поп Лука одмарао и спремао за Бој у Лозници, код имања његових сродника у Руњанима, код Лознице. -Такви бојеви учинили су Србију снажнијом, увезали су Србе са свих српских страна, створена је саборност без чега нема ни успеха ни прогреса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу