ЊИМА СЕ ПОСРЕЋИЛА ПРИВАТИЗАЦИЈА: Са рударима и вођством рудника олова и цинка, на "крову" Шумадије

Милорад Бошњак

14. 08. 2022. у 16:18

ОБАВЉЕНА пре 18 година, приватизација предузећа "Рудник" и флотације "Рудник" на истоименој шумадијској планини, данас се сматра једном од пет најбољих у Србији.

ЊИМА СЕ ПОСРЕЋИЛА ПРИВАТИЗАЦИЈА: Са рударима и вођством рудника олова и цинка, на крову Шумадије

Фото Архив рудника

Економски стручњаци су сагласни да је продаја успешној београдској фирми била једна од најефикаснијих и најпоштенијих приватизација.

Овде нема животне угрожености рудара, за разлику од времена пре приватизације, ни њиховог незадовољства. Из утробе планине ископава се профит за фирму и добра зарада за запослене.

Иако са "седам кора", рударски хлеб је привлачан и за овдашње младиће, чак и за оне који су се школовали за сасвим друге занате.

- Од првог дана радим без имало страха у јами "Рудника", у подземним лавиринтима, на такозваном колосеку. По струци сам електромеханичар за расхладне и климатске уређаје.

Фото Архив рудника

Не жалим се на плату, ни на услове рада, напротив! Потичем из рударске фамилије - весело нам прича тренутно најмлађи рудар Марко Којић, тек ушао у 19. годину живота.

Рударски и стручни кадар овде се стално подмлађују. Тоне руде олова, цинка и бакра, понешто сребра, "извиру" свакодневно из дубина више од 400 метара испод планине.

- Претходна година била је најуспешнија у историји рудника, али нажалост и најтужнија, јер је изненада преминуо Дарко Вукобратовић, директор компаније, затим и наш технички директор. А они су били два наша најзначајнија човека - објашњава Ацо Илић, генерални директор "Рудника".

- Током минулих седам месеци, испунили смо годишњи план, са 180.000 тона ископане руде. Почетком године, цене ових метала на берзама биле су нам "савезнице", кад је почео рат у Украјини, почеле су падати. Нарочито цене бакра, најбољег метала на свету, јер се користи у свим делатностима. А цене трошкова дивљају... За шест месеци, експлозив је поскупео сто одсто, гориво 40 одсто. Ипак, послујемо позитивно.

Радован Мијаиловић (десно) и Ацо Илић, Фото М. Бошњак

Тренутно има укупно 464 запослена, од којих су 163 рудари, а потребно је најмање 170. У тренутку приватизације "Рудник" је имао 295 запослених.

"Камарат" Радован Мијаиловић овде најдуже рудари - чак 40 година непрекидно! За најбољу радницу и овогодишњу добитницу награде "Др Босиљка Боса Јовановић" проглашена је Милена Тајисић, која свакодневно силази у јамске лавиринте, а за најбоље рударе Милош Којић, Страхиња Недић и Горан Минић. Њима су припали и чекови од по хиљаду евра.

Ове године у "Руднику" ће се обележити и значајан јубилеј - седам деценија модерног рударства!

Фамилије рудара "Рудника" пред улазом у јаму, Фото М. Бошњак

РАДЕ И МАКЕДОНЦИ

У УТРОБИ земље, више од 400 метара испод натписа "Срећно", рударе и печалбари Македонци. Они су овде више од две деценије, откако су рудници "Кратово" и "Злетово" у њиховој земљи били угашени.

- Било их је 70 2005. године, сада само седам, остали су углавном пензионисани, примаји српску и македонску пензију - каже Ацо Илић.

Милена Тајисић/ Марко Којић, Фото М. Бошњак

ПЛАТЕ

- ЈУНСКИ просек плата био је 80 хиљада динара нето. Јулска, која ће бити исплаћена у августу, биће за десет хиљада већа. Најбољи рудари имају плату око 120 хиљада. Младе раднике привлачимо све већим платама - каже Ацо Илић.

ПОВРЕДЕ

У ОДНОСУ на време пре приватизације, кад су се дешавале тешке повреде рудара, нажалост и са смртним исходима, сада се годишње деси пет-шест, и то лакших. "Камарати", поштују строга правила заштите на раду, за која "Рудник" осим светски најпрестижнијих сертификата, добија и награде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је Вучић одувао хрватске новинаре (ВИДЕО)