АРАРАТ МЕ ЈЕ ОСТАВИО ПОТПУНО БЕЗ ДАХА: Параћинац Игор Стефановић освојио је турску планину

Зорана Рaшић

14. 08. 2022. у 17:20

ТРЕБАЛО је да прође много година и да се све коцкице сложе, да Игор Стефановић (38) после скоро две деценије планинарења испуни своју давнашњу жељу и стекне високогорско искуство.

АРАРАТ МЕ ЈЕ ОСТАВИО ПОТПУНО БЕЗ ДАХА: Параћинац Игор Стефановић освојио је турску планину

Чланови експдиције, Фото Приватна архива

За то време успео је да освоји све врхове Балкана до 3.000 метара надморске висине. Да се вине "небу под облаке" преко 5.000 успело му је тек недавно, као члану међународне експедиције коју је предводио Зоран Павловић Паћа из Предејана.

Паћа је већ походио многе највише врхове Европе, Азије, Африке и Јужне Америке.

Почетком августа окупио је 13 планинара из Србије, Македоније, Бугарске и Хрватске и повео их пут Арарата, на највиши врх на крајњем североистоку Турске.

- Нико од нас пре тога није савладао успон преко 3.000 метара, па нам је то свима било незаборавно искуство. Експедиција је трајала од 1. до 7. августа, а полазна тачка успона нам је била на висини од 2.200 метара. Пратили смо временске прилике и са тим смо имали баш много среће. Први камп нам је био на 3.400 метара, други на 4.200 и са те висине, 5. августа нешто после поноћи, кренули смо на завршни успон на врх. Он је на 5.137 метара.

Требало нам је пуних шест сати да изађемо на Велики Арарат, који је један шиљак под вечитим ледом. Ми смо имали пријатну, скоро пролећну температуру од минус осам, а кренули смо са летња 33 степена - присећа се невероватног искуства Стефановић, са којим смо разговарали одмах по повратку из Турске.

Сваки планинар носио је са собом мали ранац од 35 литара, док су им велике транспортне ранце од кампа до кампа носили Курди на коњима. Они су им били домаћини. Арарат се, иначе, налази у близини тромеђе са Ираном и Јерменијом, а турска војска је била свуда и све је контролисала. Мали Арарат је у непосредној близини Великог, али експедиције њега више не походе због безбедносних разлога. Граница је ту још ближа, због чега је тај врх чак био миниран, објашњава наш саговорник.

Додаје да су сви из експедиције током пењања имали симптоме висинске болести због доста нижег атмосферског притиска. То су болови у глави, мучнина, повраћање, дијареја...

- Ја сам само изгубио апетит, а због мање количине кисеоника са сваким метром успона кретање је било све теже - прича Игор.

Стефановић на врху, Фото Приватна архива

Освајање Арарата и високогорско искуство за њега је био велики изазов који је желео да искуси, тим пре јер већ пет година води параћински Планинарски клуб "Јаворак" са око 200 чланова. Клуб, нажалост, нема новца да бар једног искусног члана годишње пошаље у неку експедицију, тако да се овакве авантуре финансирају из сопственог џепа. Уз новац, Стефановић је морао да уклопи и годишњи одмор, па је једнонедељни поход на Арарат "легао" савршено.

- Експедиције на највише планине света, иначе, трају и по месец или два дана. Захтевне су и финансијски и временски. А ко то данас из Србије може да приушти? Ово питање више себи него нама поставио је на крају наш саговорник.

Камп из кога су кренули у освајање, Фото Приватна архива

КОНДИЦИЈА

КАКО сведочи параћински планинар, Арарат јесте физички захтевна планина, али не и технички. За успешан успон потребна је завидна физичка кондиција, али, планинарским језиком речено, нема "експонираних делова", па није потребно коришћење алпинистичке опреме.

- Само последњих стотину метара до врха користили смо дерезе. То су шиљци који се стављају на ципеле ради безбеднијег кретања и са њима смо стигли на врх - вели Игор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија