СПОМЕНИК ЧЕКАЛИ ПУНЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: У Кули коначно остварена идеја Удружења РВИ да борци деведесетих добију заједничко знамење

З. Рајић

08. 08. 2022. у 14:55

НАЈЗАД! То је најкраћи коментар Горана Новковића, председника Удружења РВИ општине Кула, на откривање Споменика борцима деведесетих у овој средини, које се догодило крајем прошле седмице.

СПОМЕНИК ЧЕКАЛИ ПУНЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: У Кули коначно остварена идеја Удружења РВИ да борци деведесетих добију заједничко знамење

Бол за изгубљеном младошћу, Фото Т. Томаш

Новковић истиче да је Удружење од 1998. тражило да се подигне један споменик за све младиће из пет насеља у општини - Куле, Сивца, Црвенке, Руског Крстура и Липара, погинуле у ратним дејствима на просторима бивше СФРЈ.

Те 1998. било их је 26, наредне су погинула још четворица на Косову, а на споменику, који је дочекан после више од две деценије, уписана су и имена тројице младића чије су посмртне остатке овамо пренеле њихове породице, избегле из Хрватске и БиХ.

- Многи родитељи палих бораца су умрли и нису дочекали овај споменик, јер није било политичке воље да се он направи. Ситуација се променила 2019. године, избором новог председника општине Дамјана Миљанића, који је подржао нашу идеју да борци најновијих ратова добију достојно заједничко обележје - рекао је Новковић.

Заједнички споменик борцима деведесетих, Фото Т. Томаш

Удружење РВИ је ранијих година успело да постави спомен-плочу у Црвенки тројици погинулих младића из овог насеља, као и у Сивцу - осморици овдашњих бораца деведесетих. Колика је била жеља РВИ да се почаст обједини једним знамењем, сведочи спомен-плоча борцима из кулске општине, палим у ратовима од 1990. до 1999. године, коју је Удружење поставило у засеоку Мали Стапар покрај Сивца.

- То је плоча коју је израдио сивачки каменорезац. Око ње је за сваког борца посађена по једна туја. Временом су тује престале да се заливају - наводи Новковић.

Спомен-плоча ратницима у засеоку Мали Стапар, Фото З.Р.

Пуковник Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је присуствовао откривању споменика у Кули, казао је да је држава променила свој однос према борцима.

- Тридесет година се ћутало. Покушано је да се убије култура сећања у српском народу.

Велелепни споменик у Кули је пример како треба да изгледају места где се одаје признање борцима који су дали своје животе за слободу - рекао је Капор.

УЛИЦА ПО ХЕРОЈУ СА КОШАРА

Пуковник је изнео да ће поштовање према борцима бити исказано и реновирањем кућа и запошљавањем чланова њихових породица, као и преименовањем улица по носиоцима ордена за храброст. Иницијатива је да се Балканска улица у Сивцу назове по хероју са Кошара Мирославу Маринкову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ИБРИНА ХЕЛЕНА Лепа плавуша деценију старија од њега - није типична жена фудбалера: Видела сам златан сат и велики нос (ФОТО)