БИБЛИОТЕЦИ ИМЕ ПО БЕЛОМ: Лајковачка установа културе од јуче добила нови назив

Б. ПУЗОВИЋ

29. 06. 2022. у 06:23

ГРАДСКА библиотека Лајковац од јуче се зове Народна библиотека "Радован Бели Марковић".

БИБЛИОТЕЦИ ИМЕ ПО БЕЛОМ: Лајковачка установа културе од јуче добила нови назив

Фото Б. П.

Одборници Скупштине општине, наиме, јуче су на заседању локалног парламента једногласно одлучили да ова културна установа добије име једног од највећих савремених српских књижевника Радована Белог Марковића, који је живео и стварао у овој познатој железничкој варошици.

Иницијатор промене имена био је управо колектив библиотеке, а у образложењу директорке Биљане Богдановић стоји да је "прошло скоро пола године од смрти књижевника Радована Белог Марковића, једног од најпознатијих савремених српских писаца. Оставио је велик траг у књижевности и библиотекарству. Захваљујући њему лајковачка библиотека је угостила многе познате песнике, књижевнике, критичаре.

Очекивано је да установа, чији је био први самостални управник, понесе његово име".

Фото Б. П.

Бели Марковић и његова супруга Емилија 2011. основали су легат и поклонили га Градској библиотеци Лајковац. Легат садржи 708 књига са посветом аутора, 743 наслова без посвете и 658 серијских публикација, уметничке слике, скулптуре у дрвету, писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете. Легат ће, како је најављено, бити смештен у једном од конака који ће овог лета бити потпуно завршени у лајковачком насељу Војни круг.

ПОЧИВА У СВОЈОЈ ВАРОШИЦИ

РАДОВАН Бели Марковић преминуо је 19. јануара у Лајковцу, у 75. години, где и почива. Уз железничку варошицу, у својим делима овековечио је родно лајковачко село Ћелије, Колубару и Бело Ваљево, како је назвао центар Колубарског округа, приповедајући јединственим језиком. Први је добитник Повеље за животно дело општине Лајковац, која му је уручена 16. септембра прошле године, поводом Дана општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи