СВИ У СЛУЖБИ РОДА СВОГА: "Видовданска лоза" СКАНУ у Београду

В. Митрић

28. 06. 2022. у 15:32

СРПСКА краљевска академија научника и уметника данас је у Београду организовала велику научну, културну, уметничку и духовну манифестацију "Видовданска лоза".

СВИ У СЛУЖБИ РОДА СВОГА: Видовданска лоза СКАНУ у Београду

Фото: В. Митрић

Они су поручили да и данас, на наш велики дан, на Видовдан, који је обележио сву нашу историју, сва наша васкрснућа и тренутне падове из којих смо излазили још снажнији и бољи, из свег гласа дајемо до знања да ћемо, као институција која у својим редовима, поред осталих, има више од 100 доктора наука и универзитетских професора, бранити наш род и нашу отаџбину знањем, умећем, радом, трудом и одрицањем, јер је ово наша земља и другу немамо.

Фото: В. Митрић

Академик др Драган Дамјановић, председник СКАНУ, истакао је да је Србија, кроз историју, имала вазда велике изазове, муке и невоље, „али Србин никад није дозволио да буде на страни зла, због чега је ко зна колико пута плаћана велика цена, не само у два светска рата“.

- Па, зар неко мисли да потомци тих људи могу да се одрекну Космета или да „дигну руке“ од Републике Српске - пита се Дамјановић и одговара:

- Никад! Баш никад. Свет је пун неправде на коју смо се и навикли. Ту смо да са својом државом радимо, градимо и понашамо се савесно и одговорно. Ту смо да подстичемо, подржавамо и помажемо нашу младост да остану на родној груди. Ту смо да истакнемо све што је вредно, али и да без пардона укажемо на лоше, али аргументовано, неострашћено и само у једној намери да нам свима, у нашој Србији, буде боље.

Академик професор др Мирко Керкез, чувени српски хирург, каже да „Србија има данас цвет паметних, мудрих, вредних и часних глава, који су гаранција за њену светлу будућност“.

Фото: В. Митрић

- Имамо руководство државе које слуша „ехо“ рода свога, а таква хармоније није нам баш била јача страна кроз векове, деценије и године - каже академик Керкез. - Сад јесте. Богу хвала. Ту смо да будемо слуге свога рода, да помажемо и радимо како је најбоље. Видовдан је дан кад треба тако нешто да се каже, а остали дани су прилика да то и потврђујемо.

На свечаној академији СКАНУ висока уздарја добили су академик Милета Томић, легендарни стручњак за безбедност, један од најбољих у Европи, и постхумно Благоје Јосиповић родом са Мајевице у РС за велики допринос заштити права и слобода српског рода у расејању и земљи. Председник Научног већа академик Мирко Керкез примио је, за СКАНУ, велику архијерејску грамату, којом је ову установу наградио епископ шабачки Лаврентије, један од најугледнијих наших архијереја. То уздарје, са потписом у међувремену умировљеног владике, добили су и академик Драган Дамјановић, председник СКАНУ, и јереј мр Стефан Дамјановић за велику посвећеност Богу, роду и Цркви, како је написао владика Лаврентије.

У почасног члана СКАНУ „произведен“ је Милош Мирковић из Бијељине, досадашњи њен виши стручни сарадник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Немојте пити кафу ако сте у некој од ОВИХ група