РЕКОРД У КАСИ ГРАДА: Плате возача ГСП 90.000 динара, примања васпитача испод просека

Ј. Симић

28. 06. 2022. у 06:11

ЗАХВАЉУЈУЋИ ребалансу буџета који су јуче одборници Скупштине Новог Сада усвојили већином гласова, градска каса за ову годину биће тешка рекордних 38,4 милијарди динара.

РЕКОРД У КАСИ ГРАДА: Плате возача ГСП 90.000 динара, примања васпитача испод просека

Фото Н. Карлић

Овај износ је за око 2,5 милијарде богатији од првобитно планираних 35,8 милијарди динара у децембру прошле године.

Градоначелник Милош Вучевић подсетио је да је пре 10 година, када је први пут изабран за челника другог по величини и значају града у Србији, буџет био око 20 милијарди динара и да данас дупло већи буџет представља победу свих Новосађана јер одговорно извршавају обавезе према свом граду.

- У ребалансу смо повећали износе за донације и трансфере, што се односи на заједничке пројекте са вишим нивоима власти, са којима ћемо реализовати капиталне пројекте у граду. Ми смо капиталну потрошњу предвидели у износу од 36,1 одсто или 13,7 милијарди динара, што значи да се трећина буџета усмерава на њу, док текућа потрошња износи 62,9 процената - истакао је градоначелник.

Фото Н. Карлић

Милош Вучевић

Када је реч о односу града према ГСП "Нови Сад", који опозиција најчешће критикује, за ово предузеће из буџета је издвојено додатних 450 милиона динара, купљено је 130 нових аутобуса, што представља 60 одсто возног парка, набављени су и први електрични аутобуси. Плате возача аутобуса данас су око 90.000 динара, а раније су примали у просеку 60.000. Они ће, како је најавио градоначелник, већ почетком 2023. имати плату већу од 100.000 динара.

Најављено је и повећање плата васпитачима запосленим у ПУ "Радосно детињство" који су и најбројнији запослени у јавном сектору, а примања су им испод просека. Они су у међувремену од града кроз солидарну помоћ добили по плату и по.

Против ребаланса буџета гласали су одборници СРС јер су, како је рекао Ђурађ Јакшић, очекивали далеко издашнија средства за социјалну заштиту,привреду, здравство, туризам, као и олакшице за ратне ветеране.

МУЗЕЈ БАЛАШЕВИЋУ

ПРЕДСЕДНИК групе ДСС Бојана Радојевића рекао је да је без обзира на заиста велики буџет, средства требало годинама усмеравати у мега пројекте који ће оставити траг у граду "јер четврти мост и подземна гаража не финансирају се из градског већ из републичког буџета".

- С обзиром на глобалну економску кризу, сасвим је разумљиво одустајање од појединих пројеката међу којима је изградња Музеја Ђорђа Балашевића у оквиру Универзитетског парка јер је Салајка где је кантаутор становао, најпогодније место за његов музеј - навео је Радојевић.

ЈАКШИЋ: НИЈЕ ИМ МЕСТО НА ЕГЗИТУ

ПРЕДСЕДНИК ГО СРС Ђурађ Јакшић најоштрије се успротивио што ће на "Егзиту" наступити победница "Евровизије" украјинска група Kalush Orchestra, која је најавила да ће на турнеји прикупљати новац за војску Украјине.

- Своје наступе завршавају нацистичким поздравом "Слава Украјини" из Другог светског рата и времена екстремисте Степана Бандере - рекао је Јакшић, додајући да то није у складу са слободарском традицијом Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог