ФЕКАЛИЈЕ ПОПЛАВИЛЕ ДВОРИШТА: ЈКП - Канализација се излива јер недопустив отпад блокира пумпе

З. Рајић

28. 06. 2022. у 06:27

НА великим врућинама ових дана су се становници Улице Кошута Лајоша у Кули, у делу града званом Гедер, гушили од непријатног мириса, због којег нису могли да седе у хладовини у двориштима нити да отварају прозоре својих кућа.

ФЕКАЛИЈЕ ПОПЛАВИЛЕ ДВОРИШТА: ЈКП - Канализација се излива јер недопустив отпад блокира пумпе

Фото ЈКП "Комуналац"

Из канализационог шахта излиле су се фекалне воде, а грађани су били убеђени да их гуши и загађење из латералног атмосферског канала званог Бегејац.

Међутим, из ЈКП "Комуналац" стигло је објашњење да се отпадне комуналне и индустријске воде више не изливају у Бегејац, него се усмеравају ка централном пречистачу у Врбасу, а да је проблем на Гедеру узрокован загушењем пумпи у фекалној станици, за шта искључиву кривицу сносе несавесни грађани, испуштањем у канализацију неразградивог отпада.

- Изливање канализације се дешавало и раније, али је сад кулминирало и онемогућило одвијање нормалног живота. То је постало горући проблем, који би требало да буде трајно решен - рекао је Ненад Бенке из Улице Кошута Лајоша, у којој су се фекалне воде

Фото ЈКП "Комуналац"

преливале и преко коловоза.

Од марта ове године у ЈКП "Комуналац" делује служба "24 часа", чији назив упућује на рок у којем се од момента пријављивања решавају сви комунални проблеми грађана. Тако се догодило да пре одговора Еколошком покрету из суседног Врбаса, који се у име становника Гедера обратио "Комуналцу", стигне цистерна овог предузећа на место акцидента - и ублажи га, али не и одмах отклони.

- Несавесни грађани убацују у систем канализације недопустив отпад, због чега долази до загушења уличних водова, шахтова и објеката за препумпавање, па на крају и до блокаде фекалних станица, што се десило и на Гедеру - навео је у одговору врбаским еколозима Марко Пешић, директор ЈКП "Комуналац".

Фото ЕПВ

Пешић истиче да предузеће постојећом механизацијом у редовном одржавању не може да отклони настале хаварије, него се оне санирају извођењем крупних грађевинских радова.

 

АПЕЛИ БЕЗ ОДЈЕКА

ДИРЕКТОР напомиње да се грађанима непрекидно упућују апели да у канализацију не одлажу отпад који за њу није предвиђен, али то остаје без већег одјека. Радници наводе да се мрежа зачепљује и пумпе кваре зато што немарни грађани у канализацију убацују влажне марамице, хигијенске рукавице и маске против ковида, цигле, главице купуса, гардеробу, животињске остатке...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)