ЈУНАШТВА ИНСПИРИШУ УМЕТНИКЕ: Ликовна колонија у Мишару код Шапца

В. Митрић

26. 06. 2022. у 07:19

У СУСРЕТ обележавању 216. годишњице Боја на Мишару, градоначелник Шапца др Александар Пајић посетио учеснике 16. Мишарске ликовне колоније у чијем раду учествује осам уметника из Србије и Босне и Херцеговине.

ЈУНАШТВА ИНСПИРИШУ УМЕТНИКЕ: Ликовна колонија у Мишару код Шапца

Фото: В. Митрић

Др Пајић је рекао да му је драго да Мишар, „као место знамените победе Карађорђевих устаника 1806. године, и даље инспирише савремене уметничке ствараоце да стварају дела подстакнута историјом, људима овога краја и прелепом природом овог дела Шапца“.

- Они ће своје знање и инспирацију Мишаром, чија је историја у чврстој спрези са стварањем модерне српске државе, преточити на сликарско платно у порти Цркве Васкрсења Господњег - каже челник града на Сави. - Током трајања колоније, уметници ће обићи и друге локалитете чија је прича у вези са Бојем на Мишару. Учесницима ликовне колоније желим много успеха у раду, добру инспирацију и квалитетне уметничке радове које ћемо сви имати прилику да видимо у галерији на Мишару.

Урош Лукић, директор Културног центра Шабац истакао је да је посебност ове колоније што су се раду уз афирмисане уметнике прикључили и ученици Школе примењених уметности.

- Током боравка на Мишару, ученици Школе примењених уметности имали су прилику да осете дух Мишара и мишарске колоније. Захваљујем се градоначелнику и Градској управи града Шапца што су подржали нашу идеју. Радови ће бити изложени 13. августа у галерији на Мишару приликом обележавања 216. годишњице Боја на Мишару - казао је Лукић.

Организатор 16. сазива Мишарске ликовне колоније је Културни центар Шабац, а покровитељ град Шабац, уз свесрдну помоћ Задужбинског друштва "Први српски устанак" са Мишара и Српске православне црквене општине Мишар.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Овако ће изгледати нова зграда Београдске филхармоније

БОНУС ВИДЕО: СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ - Насеље из 9. и 10. века на граници Крушевца и Трстеника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КВАЛИТЕТАН И САДРЖАЈАН ХОТЕЛ У ЦЕНТРУ ХУРГАДЕ: Одличан избор за одмор активних породица