ТРИ ПУТА ЗИДАН, ДВА ПУТА РУШЕН: У Параћину представљена монографија чувеног манастира Светог Луке

З. РАШИЋ

25. 06. 2022. у 06:00

ПАРАЋИНСКИ верници са великим одушевљењем и поштовањем одслушали су у градском позоришту у Параћину надахнуто представљање Монографије манастира Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бошњану, код Варварина, коју је приредила историчарка уметности Звездана Лазаревић.

ТРИ ПУТА ЗИДАН, ДВА ПУТА РУШЕН: У Параћину представљена монографија чувеног манастира Светог Луке

Фото С. Бабовић

Овај познати манастир данас је духовни центар у Србији, а то је постао захваљујући свом игуману, архимандриту Алексеју Богићевићу, недавно изабраном на нову дужност епископа хвостанског.

Владика Алексеј говорио је о самом манастиру, за који се сматра да је први пут подигнут још у доба кнеза Лазара.

- Ту су живели исихасти који су бежали из Мале Азије. Тај манастир је срушен 1427. године након пада Крушевца под Турке. Други манастир је био од дрвета и страдао је 1810. за време чувене Варваринске битке, а у народу је остало само предање да је на том брду некада била светиња. После низа догађаја и јављања Светог апостола Луке, село је покренуло петицију код епископа шумадијског да се поново успостави манастир. Темељи прве цркве освештани су 1991. Манастир је као женски живео до 1999. па онда опустео, а од 2002. године је мушки. Тада је дошло наше братство, подсетио је на историјат отац Алексеј.

- Идеја за ову књигу настала је на гробљу крушевачком, док сам разговарао са Звезданом Лазаревић, која ради у музеју у том граду, а по занимању је историчар уметности. Њу познајем одавно. Још као студенткиња долазила је у Дечане, мој први манастир. А ето, у Бошњану смо успели да саградимо светињу која је, као и Дечани, велика и јавила се потреба да се напише књига. То није ишло лако, али је на крају успело. Манастир некада није имао ништа, о њему се није знало ни у општини варваринској. Сада има све, о њему се зна у целом свету. Што је најважније, има живу веру, живу цркву, и то нас радује.

Према речима старешине параћинског Храма Свете Тројице Братислава Ђорђевића, који је такође говорио на промоцији не скривајући одушевљење, монографија је лична карта манастира Светог Луке, тако да и онај ко никад није дошао у тај манастир пожели да дође.

Поред поглавља о његовој обнови, испричана је и прича о светим чудотворним иконама и моштима које се ту чувају.

ЂУРЂИЈИНО ПОЈАЊЕ

Промоцију књиге водила је професорка Анкица Стевановић, а присуствовала је ауторка Звездана Лазаревић. Печат музичком делу програма дала је својим изванредним певањем Ђурђија Тодоровић, петнаестогодишња девојчица из Параћина која на промоцијама сличних издања учествује редовно већ неколико година. Осим ње и гитаристе Војислава Ђорђевића, наступио је КУД "Спасовдански вез" из Дреновца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи