ТОРАЊ САМО ШТО НЕ ПАДНЕ: Снимак дроном указао на алармантно стање Реформатске хришћанске цркве у Сивцу

З. Рајић

11. 06. 2022. у 06:33

ЗДАЊЕ Реформатске хришћанске цркве (РХЦ) у Сивцу је деценијама запуштено, али је стање сада крајње алармантно, што су показали снимци које је дроном начинио фотограф Златко Жекић.

ТОРАЊ САМО ШТО НЕ ПАДНЕ: Снимак дроном указао на алармантно стање Реформатске хришћанске цркве у Сивцу

Црква одавно остала без верника, Фото З. Р.

Владан Мијатовић, који станује у близини ове цркве, истиче да је питање дана када ће се њен торањ срушити, напомињући да су у опасности стотине деце која свакодневно пролазе поред ње идући у школу и вртић.

- Црква нема порту као одступницу у случају урушавања, него је директно на углу улица Маршала Тита и Санџачке, а заштитна дрвена надстрешница око ње је иструнула и одавно не служи сврси. Жекић је направио фотографије пре последњих временских непогода, после којих је црква додатно оштећена за још 30 одсто - упозорио је Мијатовић.

Бискуп РХЦ у Србији Бела Халас потврдио је за "Новости" да је црква у Сивцу опасна по околину, али је рекао да реформатска заједница нема финансијских могућности да санира ово здање. Он каже да је прошле јесени добио обећање да ће Влада Војводине пружити подршку да се црква обнови. Поводом тога ће настојати да поново успостави контакт са покрајинским премијером Игором Мировићем.

Зуб времена изгризао торањ/Бискуп Бела Халас, Фото З. Жекић/З. Р.

Црква, која је изграђена 1811. године, остала је без већине верника после Другог светског рата протеривањем подунавских Шваба. До пре пола века у њој се окупљало још десетак припадника немачке и мађарске националности, а онда су богослужења престала и храм је почео да пропада.

- Из Амбасаде Немачке добили смо одговор да ова држава по закону не може да нам помогне, а Влада Мађарске ван матичне земље, па тако и у Србији, обнавља цркве у којима се одржава верски живот мађарске мањине, што у сивачкој цркви није случај - рекао је бискуп.

Он верује да би помоћ за обнову сивачке цркве ипак могла да стигне из Немачке, као и из Мађарске, где су и премијер, и председница, и председник парламента припадници реформатске заједнице.

- Захтев за помоћ упутићу шефу мађарског парламента, а посредством свештеника из Немачке, који је недавно боравио код нас, покушаћемо да дођемо до потомака сивачких Немаца, који би били спремни да учествују у обнови цркве својих предака - казао је бискуп.

ЦРКВЕНО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

ВЕЛИКА очекивања бискуп Халас, који столује у Панчеву, има од Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, са чијим ће се представником састати крајем јуна у Марадику, у Срему. У опису послова Управе је и "пружање подршке и помоћи у сакралном градитељству и у заштити црквеног културног наслеђа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДОСЕТИО ЈЕ: 20 дана пред смрт, Маџгаљ је испунио себи највећу жељу