ШТИТЕ БИЉКЕ ОД СУНЧЕВИХ ЗРАКА: Технолошка школа из Параћина освојила друго место на државном такмичењу ученичких компанија (ФОТО)

З. РАШИЋ

27. 05. 2022. у 08:31

ЕКИПА коју чине ученици III/1 одељења Технолошке школе из Параћина - са својим "Блумфиксом" освојила је друго место на управо завршеном Националном такмичењу ученичких компанија Србије, одржаном у Београду.

ШТИТЕ БИЉКЕ ОД СУНЧЕВИХ ЗРАКА: Технолошка школа из Параћина освојила друго место на државном такмичењу ученичких компанија (ФОТО)

Фото: З.Рашић

За развој производа који биљке штити од штетног сунчевог зрачења - од идеје до презентације - добили су високе оцене жирија, а менторка Шумадинка Миленковић, иначе професорка економске групе предмета и разредни старешина поменутог одељења будућих фармацеутских техничара, каже да су у надметању учествовале ученичке компаније из читаве Србије, које су већ побеђивале на регионалним такмичењима.


- Наш Ђорђе Мошоринац бави се истраживањем и пре две године је освојио прво место на Републичкој смотри истраживачких радова ученика средњих школа. Открио је како заштитити биљке од штетног УВ зрачења, па смо сви заједно наставили тим трагом и ђаци су успели да направе препарат који орхидејама и јапанским љубичицама, на пример, омогућава да опстану и на сунцу, које иначе тешко подносе. За сада је овај производ намењен само собном биљу, али већ припремамо рецептуру и за примену у стакленицима и пластеницима, односно у цвећарству - објашњава менторка.

Фото: З.Рашић

 


Иначе, баш као искусни предузетници, четворо "запослених" ученика у компанији "Блумфикс" сачинило је бизнис-план, обавило анализу тржишта, пројектовало трошкове, осмислило маркетинг... све од оснивања фирме лане у септембру. 

ТРАДИЦИЈА И БУДУЋНОСТ


ПРОФЕСОРКА Миленковић наглашава да је Технолошка школа већ 18 година у програму ученичког предузетништва, а почели су да се такмиче 2006, по програму организације из Норвешке. Сада, запажене резултате постижу под окриљем пројекта "Достигнућа младих у Србији", који средњошколцима омогућава стицање знања о тржишној економији и предузетништву. Иначе, школу је на Националном такмичењу представљала и ученичка компанија "Шага сан", из које је потекао природни мелем за ублажавање опекотине на кожи од сунца. Ову "фирму" чине ученици другог разреда, којима тек следи пут ка врху, али су већ сада успели да изборе пласман у финале...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?