ВЕЛИША МИЉЕНИК НАЈМЛАЂИХ ПОСЕТИЛАЦА: Бик тежак 1,7 тона атракција 89. Међународног пољопривредног сајма (ФОТО)

С. Б.

21. 05. 2022. у 15:44

НА Новосадском сајму, данас је почео 89. Међународни пољопривредни сајам на којем се до 27. маја представља 1.100 излагача из Србије и 21 земље света.

ВЕЛИША МИЉЕНИК НАЈМЛАЂИХ ПОСЕТИЛАЦА: Бик тежак 1,7 тона атракција 89. Међународног пољопривредног сајма (ФОТО)

С.БАјић

У затвореном и на отвореном простору најстарије сајамске куће у овом делу Европе, Новосадском сајму, данас је почео 89. Међународни пољопривредни сајам на којем се до 27. маја представља 1.100 излагача из Србије и 21 земље света.

Поред самосталних наступа, излагачи из неколико земаља своју привреду представљају на колективним изложбама, као привредници из Мађарске, Чешке, Италије, Холандије, БиХ, Црне Горе, Шпаније, Индонезије, а први пут обједињено наступају и привредници из Марока.

Посебан сегмент смотре аграра представљају Изложба пољопривредне механизације и опреме за прехрамбену индустрију, изложба хране и пића, промовишу се и осигуравајућа друштва, банке, институције... а већ уводног дана одржани су и пословни и стручни скупови.

Овогодишњу смотру аграра традиционално прате Национална изложба стоке и Изложба генетских потенцијала, које се организују под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Познато је да је круна Изложбе сточарства - Дан сточара, који ће бити одржан у четвртак, 26. маја, на Мањежу Новосадског сајма, када ће најбољим одгајивачима бити уручена признања уз традиционалан дефиле награђених грла.

У организацији Министарства пољопривреде су и изложбе органских производа, производа са ознакама географског порекла са ознаком “Српски квалитет”.

Посетиоци могу да виде део експоната из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину а реч је о пројекту који као едукативно-историјски садржај усмерава пажњу на историју аграра у Војводини.

Манифестација „Гастро Срем“ у организацији општине Стара Пазова, иначе добитник признања „Најбоље из Војводине“ на посебан начин представља се на сајму пољопривреде и посетиоцима, који дегустирају сремачке специјалитете, „Јоргованову ракију“ и „намацке“ и штрудле с маком, пружа и доживљај мајстора пера и жице, тамбурашког оркестра „Ладан шприцер“ из Голубинаца.

КОМБАЈН за силажу, „Кроне биг икс 680“, најскупљи експонат на овогодишњем Међународном пољопривредном сајму, вредан 450.000 евра, продат је већ уводног дана манифестације. У фирми „ИТН група“, која га је изложила на сајамској приредби, истичу да је купац из Србије.

Тај силажни комбајн је тежак 17 тона а радни захват му је 7,5 метара.

НА десетак локација Новосадског сајма, формирани су ресторани на отвореном са комплетном услугом, а мирис са роштиља и ражња, мами посетиоце, посебно оне који долазе са стране и остају читав дан на сајму.

Роштиљџије истичу да се највише траже прасеће и јагњеће печење и пљескавице а да су цене уобичајене, јер, с обзиром на то је велика посета и много добар промет, могу да поштено зараде.

Фото: С.Б.

 


БИК ВЕЛИША 

БИК Велиша, четворогодишњи „сименталац“ тежак 1,7 тона, миљеник је најмлађих посетилаца сајма, и централна фигура сточарске изложбе. У власништву је „Салаша Црнобарског“ у општини Богатић, и први пут се представља на Међународном пољопривредном сајму.

- Има све, веома добре карактеристике, миран је и деца редовно долазе да се фотографишу с њим и да га мазе- каже власник Раденко Јеремић и истиче да се на њиховој фарму гају и 400 комада товне јунади.


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)