НЕМИ СВЕДОЦИ ВЕКОВА: У Неготину отворена изложба фотографија "Цркве брвнаре у Епархији тимочкој"

С. М. ЈОВАНОВИЋ

21. 05. 2022. у 08:25

ПОРЕД бројних храмова и манастира, од којих су најстарији грађени још у средњем веку, Неготинска Крајина може да се похвали и црквама брвнарама на територији Епархије тимочке.

НЕМИ СВЕДОЦИ ВЕКОВА: У Неготину отворена изложба фотографија Цркве брвнаре у Епархији тимочкој

Фото С. М. Јовановић

Све три су у општини Неготин - у селима Трњане, Поповице и Брестовац - подигнуте су крајем 18. и током 19. века, махом од дрвета и камена, те сакривене од главних путева и од турских очију. Нису, међутим, промакле Станку Костићу, фотографу и пасионираном истраживачу развоја црквене уметности на тлу Србије, сада и аутору изложбе "Цркве брвнаре у Епархији тимочкој" коју су у Галерији Дома културе, у оквиру "Мајских свечаности" поводом Дана Неготина, уприличили Историјски архив и овдашњи Дом културе.

- Те богомоље су настале из народне потребе да зборује и саборује, те решава своја крупна питања, али и зарад потребе за вером и њеним очувањем. Било је, међутим, и ктитора који су на овај начин оставили траг за собом - објашњава Костић, наводећи да се ове неготинске светиње од осталих у Србији, а има их четрдесетак, разликују по избаченом певничком простору на јужним и северним странама, те крововима који нису коси као они у западној Србији.

Црква брвнара у Брестовцу је саграђена 1798, у Поповици 1807, а у Трњану 1829. Сва три храма спадају у непокретна културна добра, а као споменици културе уписани су 1976. године и све леже на основи од старих споменика, или неких старих богомоља

- Црква Свете Тројице у Трњану прокишњава, део кровне конструкције је урушен, па посете нису дозвољене, а од дрвеног иконостаса је остао само скелет... - источе Костић, док архијерејски намесник неготински, протонамесник Марјан Керчуљ опомиње да ћемо, ако се ти храмови сруше, остати без једног дела српске историје, али и будућности.

Иако најстарија, Црква Вазнесења Господњег у Брестовцу је најбоље очувана јер је више пута реновирана, а - за разлику од друге две, које су у облику крста, она је једнобродна. Црква у Поповици, посвећена Светој Тројици, има две певнице, а испред западних врата и мањи трем. Иако је уобичајено да се на дверима налазе Благовести, на овој светињи су прикази из Старог и Новог завета.

ЗАДАТАК

- наш задатак је да ове светиње, од којих ове у Брестовцу и Трњану припадају намесништву неготинском, а она у Поповици намесништву зајечарском, сачувамо и за будућа поколења - каже Ненад Војиновић, архивски саветник и директор Историјског архива у Неготину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)