НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЗАНАТЛИЈЕ И ИНЖЕЊЕРИ СА ЛИЦЕНЦОМ: Одржан Сајам запошљавања у Крушевцу, понуђено 500 слободних места

С. БАБОВИЋ

19. 05. 2022. у 21:01

ВИШЕ од 500 слободних радних места, код 50 послодаваца, било је у понуди на Сајму запошљавања у четвртак у Хали спортова у Крушевцу.

НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЗАНАТЛИЈЕ И ИНЖЕЊЕРИ СА ЛИЦЕНЦОМ:  Одржан Сајам запошљавања у Крушевцу, понуђено 500 слободних места

Фото: С. Бабовић

Послодавци предочавају за “Новости” да им хронично недостају занатлије и инжењери са лиценцом,а врло је тешко наћи и искусне помоћне раднике.

- Мислим да незапослени често не схватају да је сајам шанса да се директно сусретну са потенцијални послодавцима - напомиње Предраг Марковић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Крушевцу. - Међу дефицитарним занимањима су, као и претходних година НК радници, занатска занимања, али и високостручни кадрови са лиценцом (машински, грађевински и електроинжњери).

Лиценца се показује као велики проблем при тражењу посла у Крушевцу. Тако, на пример, од 100 дипломираних правника на евиденцији НСЗ, само је њих осам са положеном правосудним испитом. Раднике у континуитету траже и на пројекту Моравског коридора.

- У сталној смо потрази за различитим профилима, оператерима грађевинских машина, грађевинским инжењерима, инжењерима за безбедност на раду, економистима и помоћним особљем и стално су нам потребни возачи камиона и генерално, помоћни радници -напомиње за “Новости” Невена Јанковић, пи-ар на пројекту.

БАЗА РАДНИКА СВЕ МАЊА

ПРЕМА последњим подацима НСЗ у Крушевцу, крајем априла у Расинском округу је 17.900 грађана било без посла, док је та бројка прошлог маја била 20.500. И на нивоу Крушевца је слична ситуација. Без посла је у мају 2021. године било 10.000, док тренутно посао тражи 8.400 Крушевљана.

Крушевљанин Александар Николић (26) дипломирао је на Економском факултету у Београду. Мисли да посла, за оне који желе да раде-има.

- Имам већ искуство као менаџер ресторана, надам се позицији шефа неке производње -  каже за “Новости” Александар.

Прилику да нађе посао управо кроз програм НСЗ намењен приправницима нешто раније искористила је Милица Симић (26), дипломац Факултета уметности у Нишу.

- Баш је данас мој први радни дан у крушевачким новинама “Град” а посао сам нашла преко најбоље другарице, која је чула за приправнички програм - прича за “Новости” Милица. - Ангажман кроз овај програм траје годину дана, а постоји и могућност сталног запослења.

Добром стручњаку надају се и у фирми “Дреновац”, једном од најпознатијих архитектонских бироа у Крушевцу. Шансу за запослење има и дипломирани грађевински инжењер и грађевински инжењер.

               


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)